expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ο Αγρός του Κεραμέως και οι αντιφάσεις σχετικά με το τέλος του Ιούδα



Όσοι διαβάζουν με προχειρότητα τα κείμενα της Εκκλησίας προσπαθώντας να βρουν λάθη, "πετάνε τη σκούφια" από τη χαρά τους, όταν ανακαλύπτουν δύο διαφορετικές αφηγήσεις για τον θάνατο του Ιούδα. Και νομίζουν ότι βρήκαν επιτέλους λόγους για να προσβάλλουν την αφήγηση της Αγίας Γραφής. Όμως και εδώ τους διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες...

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Οδικός άξονας Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη



Δελτίο Τύπου Δήμου Πύλου-Νέστορος
 

Με αφορμή φήμες που κυκλοφόρησαν ότι το θέμα του οδικού άξονα Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης έχει «λιμνάσει»

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Τέλος με το χαρακτηρισμό - γη υψηλής παραγωγικότητας - στο Δήμο Πύλου-Νέστορος?



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          
     ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                   
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Μετά από οργανωμένες προσπάθειες του Δημάρχου Πύλου Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και της Δημοτικής αρχής, δόθηκαν επιτέλους οι απαντήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως Γεωργική Γη υψηλής παραγωγικότητας και την συσχέτιση της με την  γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π., που, όπως αναφέρεται, αποτελεί απλή έκφραση γνώμης και όχι δικαιολογητικό το οποίο θα πρέπει να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Η κατεύθυνση που είχε δώσει για το επίμαχο αυτό θέμα, προ πολλών ετών τόσο ο κ. Καφαντάρης και τα μέλη της Δημοτικής αρχής, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, με σχετική απόφαση του, βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τις απαντήσεις που δίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ωστόσο, η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου που έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, διαφωνούσε ως προς την υλοποίηση της, καθώς υπήρχε από μεριάς της υπηρεσίας η απαίτηση προσκόμισης των συνοδευτικών έγγραφων (γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π.), τα οποία όμως δεν είχαν την πληρότητα που απαιτούνταν αλλά αποτελούσαν μια απλή έκφραση γνώμης και όχι χαρακτηρισμό γης. 

Αυτό είχε ως συνέπεια την επί ετών ταλαιπωρία πολλών ιδιοκτητών εκτάσεων και την τεράστια μείωση της αξίας των περιουσίων σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Πύλου Νέστορος.

Συγκεκριμένα στο πρώτο από τα σχετικά έγγραφα, με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/46282/1176/28-06-2019, που εξέδωσε η Διεύθυνση Πολεοδομικού σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντάται ότι «η γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π., δεν αποτελεί δικαιολογητικό το οποίο θα πρέπει να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή.».

Επιπλέον με το έγγραφο με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/33605/1502/04-07-2019 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών κανονισμών και αδειοδοτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας, της Γενικής Γραμματείας Χωρικού σχεδιασμού και Αστικού περιβάλλοντος του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι «η πληρότητα δε της γνωμοδότησης (της Π.Ε.Χ.Ω.Π.) αφορά τόσο στο χαρακτηρισμό της γεωργικής γης ως Γεωργική Γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι, όσο και στο επιτρεπτό της αιτούμενης εγκατάστασης», κάτι που όμως δεν συνέβαινε, διότι η γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π. ποτέ δεν χαρακτήριζε μια έκταση, αλλά αποτελούσε μια απλή έκφραση γνώμης και δεν αναφερόταν στο επιτρεπτό ή μη της αιτούμενης εγκατάστασης.

Εν κατακλείδι δίνεται λύση, από την παρούσα Δημοτική αρχή, σε ένα χρόνιο πρόβλημα που εκμηδένιζε τις περιουσίες των πολιτών σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου και αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την οικονομική ευμάρεια πολλών ιδιοκτητών γης, καθώς αναμένεται ότι πλέον η  αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου έχει κατανοήσει τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου και θα λειτουργήσει υπό αυτό το πρίσμα.

Η ορκωμοσία των 300 της Βουλής σε 24 φωτογραφίες

Η ορκωμοσία των 300 της νέας Βουλής σε φωτογραφίες



EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ο πρωθυπουργός φτάνει στην Βουλή.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Ταινάριος Άνθρωπος-Ο αρχαιότερος homo sapiens του κόσμου



Ένα κρανίο που βρέθηκε στην Ελλάδα και χρονολογείται προ τουλάχιστον 210.000 ετών, αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο δείγμα ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία, δηλαδή εκτός Αφρικής, όπως ανακοίνωσε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Αυτό σημαίνει ότι -αν οι επιστήμονες έχουν δίκιο- το κρανίο είναι κατά τουλάχιστον 150.000 χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο απολίθωμα «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens) που είχε βρεθεί έως τώρα στην Ευρώπη.


Ένα δεύτερο κρανίο που βρέθηκε στην ίδια τοποθεσία της Πελοποννήσου και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών, διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ. Τα δύο απολιθωμένα κρανία είχαν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο Απήδημα δυτικά της Αερόπολης στη Μάνη στο τέλος της δεκαετίας του 1970, στη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως έως τώρα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος και είχαν παραμείνει σχετικά άγνωστα, παρά τη μεγάλη σπουδαιότητα τους, όπως τώρα γίνεται αντιληπτό με μεγάλη καθυστέρηση.


Οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής την διακεκριμένη Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του Κέντρου Σένκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου Έμπερχαρντ Καρλς του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν για πρώτη φορά συγκριτικά, με σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης και χρονολόγησης, τα δύο κρανία, γνωστά ως «Απήδημα 1» και «Απήδημα 2».



Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Χαρβάτη, «τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν την σημαντικότητα του Ελλαδικού χώρου για την ανθρώπινη εξέλιξη. Έχουμε τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη περισσότερο από 150 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα. Η δουλειά αυτή είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων έρευνάς μου στην Αφρική, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ως Ελληνίδα, εύχομαι η έρευνα στην Ελλάδα να συνεχιστεί, καθώς πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολλά να δώσει στο χώρο της παλαιοανθρωπολογίας».


Η ερευνητική ομάδα, η οποία έκανε, μεταξύ άλλων, εικονική ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων των κρανίων, διεξήγαγε συγκρίσεις με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα και χρησιμοποίησε μία υψηλής ακριβείας ραδιομετρική μέθοδο χρονολόγησης, προκειμένου να καθορίσει την ηλικία των δύο κρανίων. Το «Απήδημα 2», που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, εμφανίζει τα χαρακτηριστικά Νεάντερταλ, ενώ το «Απήδημα 1» δεν έχει καθόλου νεαντερτάλια γνωρίσματα, αλλά συνδυάζει σύγχρονα και πρωτόγονα χαρακτηριστικά, τα οποία -κατά τους επιστήμονες- το κατατάσσουν στην οικογένεια του Homo sapiens.
 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο σπήλαιο Απήδημα έζησαν δύο ομάδες, ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens, που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από ένα πληθυσμό Νεάντερταλ, οι οποίοι προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ελλάδας. Με τη σειρά τους, οι Νεάντερταλ αντικαταστάθηκαν από προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, η πιο πρώιμη παρουσία των οποίων στην περιοχή χρονολογείται πριν περίπου 40.000 χρόνια.



Πολλές «έξοδοι» και η σημασία της Ελλάδας

Η ανακάλυψη για την παλαιότητα του κρανίου «Απήδημα 1» και η εκτίμηση ότι ανήκει στον Homo sapiens, ενισχύει την άποψη ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων εξαπλώθηκαν από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία νωρίτερα από ό,τι συνήθως πιστεύεται. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα και ειδικότερα η περιοχή της σημερινής Ελλάδας αποτέλεσε σημαντικό διάδρομο για την εξάπλωση των πρώτων αυτών «μεταναστών» από την Αφρική. Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει επίσης τη θεωρία ότι δεν υπήρξε μόνο μία «έξοδος» από την μαύρη ήπειρο, αλλά πολλές.
 

«Το Απήδημα 2 είναι περίπου 170.000 ετών. Θα λέγαμε ότι ήταν ένας Νεάντερταλ», σύμφωνα με την Κατερίνα Χαρβάτη. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, το Απήδημα 1 είναι ακόμα παλαιότερο, ηλικίας περίπου 210.000 ετών, αλλά δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Νεάντερταλ». Αντιθέτως, η μελέτη ανέδειξε μια μίξη σύγχρονων ανθρώπινων και αρχαϊκών χαρακτηριστικών, παραπέμποντας σε έναν πρώιμο Homo sapiens.
 

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων ζούσαν στην περιοχή της Νοτίου Ελλάδας κατά την Μέση Πλειστόκαινο εποχή: ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens και, αργότερα, μία ομάδα Νεάντερταλ», εξήγησε η κυρία Χαρβάτη. Αυτό στηρίζει την υπόθεση ότι οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι πραγματοποίησαν πολλές φορές εξορμήσεις πέραν της Αφρικής, στην οποία και πρωτοεμφανίστηκαν.
 

«Το κρανίο Απήδημα 1», όπως ανέφερε, «δείχνει ότι μια πρώτη διασπορά συνέβη νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε, καθώς και ότι εξαπλώθηκε πολύ περισσότερο γεωγραφικά, έως και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Εικάζουμε ότι, όπως και στην Εγγύς Ανατολή, ο πρώιμος σύγχρονος ανθρώπινος πληθυσμός, που αντιπροσωπεύεται από το Απήδημα 1, πιθανώς αντικαταστάθηκε από τους Νεάντερταλ, η παρουσία των οποίων στη Νότια Ελλάδα είναι σαφώς τεκμηριωμένη, λαμβάνοντας υπόψιν και το κρανίο Απήδημα 2 από την ίδια τοποθεσία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, και οι Νεάντερταλ με τη σειρά τους αντικαταστάθηκαν από τους σύγχρονους ανθρώπους. Κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, περίπου 40.000 χρόνια πριν, οι νεοαφιχθέντες σύγχρονοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η παρουσία τους επιβεβαιώνεται από την ανασκαφή λεπτοδουλεμένων λίθινων εργαλείων και άλλων ευρημάτων. Από την άλλη, οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν περίπου την ίδια περίοδο. «Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εξέλιξη του ανθρώπου», τόνισε η κα Χαρβάτη.

Από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Βασίλης Γοργούλης (διευθυντής του Τμήματος Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), η καθηγήτρια Μυρσίνη Κουλούκουσα (διευθύντρια του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ), ο Φώτης Καρακωστής (Πανεπιστήμιο Τίμπινγκεν), ο Παναγιώτης Καρκάνας (Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών Αθηνών), η καθηγήτρια ακτινολογίας Λία Μουλοπούλου (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και ο επίκουρος καθηγητής ακτινολογίας Βασίλης Κουτουλίδης (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ). Μεταξύ των ξένων επιστημόνων είναι ο κορυφαίος διεθνώς παλαιοντολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
 

Οι επιστήμονες επεσήμαναν τις λιγοστές γνώσεις που ακόμη υπάρχουν για τα ανθρώπινα απολιθώματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη σημασία της Ελλάδας για την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης και των πρώτων μεταναστευτικών κινήσεων. Έτσι, σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες του ανευρεθέντος υλικού στο σπήλαιο Απήδημα, το οποίο ήδη εθεωρείτο σημαντικό στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και απέκτησε επιπρόσθετη αξία υπό το φως των νέων ανακαλύψεων.

Το σπήλαιο Απήδημα ανεσκάφη στις δεκαετίες του 1970-80 από ερευνητές του Μουσείου Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφέροντας σημαντικά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα παλαιότερα του είδους του στην Ευρώπη. Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στην K. Χαρβάτη, καθώς και του Γερμανικού Ερευνητικού Ιδρύματος (DFG).

Σχεδόν παράλληλα, δημοσιεύθηκε μια άλλη επιστημονική μελέτη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που εξέτασαν και αυτοί τα δύο κρανία από το σπήλαιο Απήδημα, καταλήγοντας σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα, ότι αυτά αντιπροσωπεύουν μια μεταβατική φάση ανάμεσα στον Ευρωπαίο «Όρθιο άνθρωπο» (Homo erectus) και στους Νεάντερταλ, κάτι με το οποίο όμως δεν συμφωνεί η ερευνητική ομάδα υπό την Κ. Χαρβάτη.


Πηγή:
topontiki.gr

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο: Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα Συμβούλιο της ΕΕ




Σήμερα, το 

ΤΥΠΟΣ
Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
15/7/2019 | ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο: Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα

Σήμερα, το Συμβούλιο ενέκρινε τα ακόλουθα συμπεράσματα σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο:
«1. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα της 20ής Ιουνίου 2019, το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε δεύτερη δραστηριότητα γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου εντός κυπριακών χωρικών υδάτων. Το Συμβούλιο επισημαίνει εκ νέου τις σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των παράνομων αυτών ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

The third-oldest known example of modern humanity was Greek-Hellenas





The third-oldest known example of modern humanity—a 210,000-years-old Homo sapiens skull—came from a cave in southern Greece,early human fossils are so rare that each new discovery may rewrite the textbooks. A chance find two years ago in Morocco, for example, pushed the origin of Homo sapiens back to at least 315,000 years ago, from a previous minimum of 260,000 years based on remains found in South Africa. Now, as they report in this week’s Nature, a group of palaeontologists have extended the known geographical range of early Homo sapiens from Africa to Europe.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Παρόν στην παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δημήτρης Καφαντάρης


Πριν λίγο βρέθηκα στην παράδοση παραλαβή στο  Υπουργείο Εσωτερικών . Εύχομαι δημιουργική θητεία σε δυο πολύ καλούς μου φίλους , στον Υπουργό Παναγιωτη  Θεοδωρικάκο και στον Υφυπουργό Θεοδωρο Λιβάνιο . Η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και των μεγάλων  τροποποιήσεων  του Κλεισθένη  , ενός νόμου έκτρωμα με πολλές δυσλειτουργίες και λάθη , είναι στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας .

Δημήτρης Καφαντάρης
Α΄ Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε
Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Letter of congratulations from President Donald Tusk to Kyriakos Mitsotakis on his appointment as Prime Minister of Greece

Οι Ραγιάδες



Η αντίληψη που είχαν διαμορφώσει για τον κόσμο οι Τούρκοι στην κοιτίδα τους, την κεντρική Ασία (η οποία στους θρύλους τους αναφέρεται με το όνομα «Κόκκινη Μηλιά»), ήταν πολύ απλή. Σύμφωνα με αυτήν, ο κόσμος αποτελούσε ένα δίπολο. Στο ένα μέρος του υπήρχαν οι άνθρωποι και στο άλλο τα ζώα που συμμετείχαν στην παραγωγή των αγαθών, είτε άμεσα, όπως τα πρόβατα, είτε έμμεσα, όπως οι σκύλοι και τα άλογα, έχοντας μάλιστα δημιουργηθεί από τον Θεό ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο.
Όταν οι Τούρκοι μετακινήθηκαν δυτικά, μετέφεραν μαζί τους εκτός των άλλων και αυτή την αντίληψη για τον κόσμο, με τη διαφορά ότι στη θέση των προβάτων και των άλλων ζώων τοποθέτησαν πλέον τους λαούς τους οποίους κατακτούσαν. Ως νομάδες, δεινοί αναβάτες και άριστοι τοξότες, είχαν ως κύρια ασχολία τους τις πολεμικές δραστηριότητες και δεν ήταν δυνατόν να αντιληφθούν τον κόσμο έξω από αυτό το δίπολο, θεωρώντας τον πόλεμο τη μόνη ασχολία αντάξια για ανθρώπους. Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αναφέρει σχετικά ότι, επειδή στην ειρήνη δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να απολαμβάνουν τα κέρδη του πολέμου, «είχον αναπόδραστον ανάγκην υπηκόων εργαζομένων και φορολογουμένων, τοιούτοι δε δεν ήτο δυνατόν να είναι ει μη οι Χριστιανοί».
Η δικαιολογία γι’ αυτή την άποψη ήταν ότι όλοι οι υπόλοιποι λαοί είχαν δημιουργηθεί από τον Θεό αποκλειστικά και μόνο για να υποταχθούν σε αυτούς και για να καταστούν εν καιρώ τα «δίποδα πρόβατα» των Τούρκων. Οι γηγενείς λοιπόν κατά την υποδούλωσή τους έχαναν την ούτως ή άλλως «ανύπαρκτη» ανθρώπινη ιδιότητά τους και μετέπιπταν στη φυσική τους κατάσταση, σύμφωνα με τους Τούρκους, εκείνη δηλαδή του ανθρώπινου ποιμνίου. Η χρήση του περιληπτικού όρου ρ(ε)αγιά, που σημαίνει ακριβώς το μέλος ενός όχι ελεύθερου (με την έννοια του άγριου και ανυπότακτου, τελικά δε αυτοκαθοριζόμενου) αλλά υποταγμένου κοπαδιού, και τον οποίο χρησιμοποιούσαν και για τα πρόβατά τους, είναι δηλωτική της βασιμότητας αυτού του ισχυρισμού.