expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Marathopolis And Proti Island (video)
Η Μαραθόπολη ή Μαραθόπολις (επίσημη ονομασία) ή ο Μάραθος (συνηθισμένη αναφορά),[4] είναι παραλιακός οικισμός κοντά στους Γαργαλιάνους και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.
Ο Μάραθος, αποτελεί το επίνειο, δηλαδή το λιμάνι, των Γαργαλιάνων. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του αυξάνεται, επειδή η περιοχή έχει έντονη τουριστική κίνηση και αποτελεί παραθεριστικό πόλο έλξης κόσμου από τις γειτονικές περιοχές της Μεσσηνίας, καθώς στο παραθαλάσσιο αυτό χωριουδάκι λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, ξενώνες και ξενοδοχεία.
[4]

Τοποθεσία

Ο Μάραθος έχει μηδενικό υψόμετρο (0 μ.)[1][5] από τη θάλασσα, καθώς βρέχεται από τα νερά του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται δυτικά από τους Γαργαλιάνους, από τους οποίους απέχει περίπου 5,5 χιλιόμετρα και νότια από τα Φιλιατρα, από τα οποία απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα στη διαδρομή με κατεύθυνση προς την Κυπαρισσία, από την οποία απέχει περίπου 27 χιλιόμετρα. Στην αντίθετη κατεύθυνση της διαδρομής προς τα νοτιοανατολικά και την Πύλο απέχει από αυτήν επίσης περίπου 27 χιλιόμετρα.

Ιστορία

Η ίδρυση του Μαράθου στην ομώνυμη ως τότε τοποθεσία, ανάγεται στο έτος 1859, σύμφωνα με διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών.[6] Η Μαραθόπολις προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Πλαταμώδους πριν από το 1889,[7][8] ενώ το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[9] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[10] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό αποσπάται από τον Δήμο Πλαταμώδους και ορίζεται έδρα της κοινότητας Μαραθοπόλεως.[11] Η Μαραθόπολις παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1912 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», προσαρτάται στον κατηργημένο Δήμο Γαργαλιάνων,[12] ενώ από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[13][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας.

Κάτοικοι

Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 646 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται με τον τουρισμό, το εμπόριο, την αλιεία και σε διάφορες αγροτικές εργασίες. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του αυξάνεται, παράλληλα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης.[4]
Εξέλιξη Πληθυσμού της Μαραθούπολης Μεσσηνίας
Απογραφή Πληθυσμός Διάγραμμα εξέλιξης Πληθυσμού
1879 340[14]
1889 452[15]
1896 437[16]
1907 496[17]
1920 441[18]
1928 611[19]
1940 575[20]
1951 629[21]
1961 560[22]
1971 404[23]
1981 401[24]
1991 418[25]
2001 743[26]
2011 646[27]

Κτίρια και αξιοθέατα

Στο χωριό λειτουργεί νηπιαγωγείο, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Μαραθούπολης,[28] ενώ υπάρχουν εκτός από τις κατοικίες και τα εμπορικά καταστήματα, τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Επίσης, καφέ και εστιατόρια, μπαρ και ψαροταβέρνες, που βρίσκονται στον παραλιακό πεζόδρομο στην νότια πλευρά του χωριού και κοντά στον λιμενοβραχίονα στην δυτική πλευρά, καθώς και πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα-δωμάτια, ξενοδοχεία, αλλά και κάμπινγκ.[4] Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.
Στα αξιοθέατα του χωριού, εκτός από τον φυσικό του κυματοθραύστη, δηλαδή την κοντινή νήσο Πρώτη, η οποία προστατεύει σε απόσταση 2 περίπου ναυτικών μιλίων το λιμάνι του Μαράθου με τον δικό του τεχνικό κυματοθραύστη και τον μικρό του φάρο, υπάρχει η Παραλία του Βουρλά στη νήσο Πρώτη (πρόσβαση μόνο με σκάφος), ενώ και από τις δυο πλευρές του Μαράθου υπάρχουν παραλίες με άμμο ή βράχια. Σε κοντινές αποστάσεις από το χωριό βρίσκονται κι άλλες παραλίες, όπως η Παραλία του Λαγκουβάρδου στον Λαγκουβάρδο, η Παραλία του Αϊ-Γιαννάκη, η Παραλία του Βρωμονερίου στο Bρωμονέρι, η Παραλία της Αγιά Σωτήρας στον Βρυσόμηλο (ή Aγία Σωτήρα) και η Παραλία της Χρυσής Ακτής, γνωστή και ως «Μάτι», κοντά στα Ρίκια.[29]

Τοπικά έθιμα - πανηγύρια

Τα τοπικά έθιμα και τα πανηγύρια της Μαραθόπολης διακρίνονται για την ιδιαιτερότητά τους:
  • Την Καθαρά Δευτέρα στην Μαραθόπολη σε γιορτή που διοργανώνει ο "Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης" πραγματοποιούνται διάφορα χιουμοριστικά δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί, ενώ προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα.
  • Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την τελετή της Αποκαθήλωσης, η περιφορά του Επιταφίου φτάνει στο λιμανάκι της Μαραθόπολης και ο στολισμένος με άνθη Επιτάφιος τοποθετείται σε καΐκι κάνοντας τον περίπλου της ακτής του χωριού,[30] ενώ ανήμερα το Πάσχα, μετά την Ακολουθία της Αγάπης και τις αναστάσιμες ευχές πραγματοποιείται το έθιμο, γνωστό ως το "Κάψιμο του Ιούδα", το οποίο σύμφωνα με την τοπική παράδοση διατηρείται αναλοίωτο για πάνω από έναν αιώνα.[31]
  • Στον Μάραθο πραγματοποιούνται επίσης κάθε χρόνο, κατά τον μήνα Αύγουστο, το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (6 Αυγούστου), το πανηγύρι για τον εορτασμό της Kοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), καθώς και η "Γιορτή της Σαρδέλας", όπου προσφέρονται τοπικά εδέσματα, σαρδέλα τηγανιτή και παραδοσιακή ριγανάδα.[32] Στην απέναντι από τον Μάραθο νήσο Πρώτη, όπου βρίσκεται η Μονή της Χρυσοπηγής, γίνονται εορταστικές λειτουργίες τον Αύγουστο (22 και 23) καθώς και στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου γίνεται εκεί το πανηγύρι της Παναγίας της Γοργοπηγής.
  • Καλοκαιρινές εκδηλώσεις, με ποικίλα προγράμματα, διοργανώνει και ο "Εμπορικός Σύλλογος Μαραθόπολης".

Πηγή:
wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου