nasdaq
Search in navarinoinvestment
auto slider
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018
Οι Στροφάδες νήσοι και τα άλογα του Αχιλλέα
ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
Η Άρπυια Ποδάγρη (=ταχύπους) με τον Ζέφυρο γεννησε τα άλογα του Αχιλλέα Ξάνθο και Βαλίο.
ΑΡΠΥΙΕΣ
Οι θυγατέρες του Τυφώνα ή του Θαύμαντα ή του Ποσειδώνα, που συμπαρασύρουν και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Τοπος διαμονής τους θεωρούνταν οι Στροφάδες, νησιά του Ιονίου πελάγους.
Είναι φτερωτά τέρατα που τρέχουν με την ταχύτητα των ανέμων, ωχρες στο πρόσωπο, με σώμα πουλιού και μακριά νύχια, που αρπάζουν την λεία τους για να χορτάσουν την λαιμαργία τους, η οποία όμως παραμένει αιώνια. Συνήθιζαν να καταβροχθίζουν τα φαγητά ή να τα μολύνουν με δυσώδη ουσία.
Τα ονόματα τους είναι: Κελαινώ, Αελλώ Ωκυπέτη, Νικοθόη, Ωκυπόδη, Αχολόη, Ποδάργη και Αελλόπους.
Αδελφή τους είναι η Ίρις που εμφανίζεται μετά την θύελλα.
Στην Ραψωδία Ψ, στίχος 277 της Ιλιάδας, ο Αχιλλέας λέει πως τους ίππους του,τους χάρισε ο Ποσειδώνας στον πατέρα του τον Πηλέα, και αυτός τους έδωσε στον Αχιλλέα.
Στην ΡΑΨΩΔΙΑ Ρ, στ. 426 κ.εξ. περιγραφεται η αντίδραση των αλόγων μόλις κατάλαβαν πως σκοτώθηκε ο Πάτροκλος.
... μήτε στες πρύμνες να στραφούν, στην άκραν του Ελλησπόντου,
μήτε κατά τον πόλεμον των Αχαιών να γύρουν
ήθελαν, και ως ασάλευτη στέκεται στήλη επάνω
στο μνήμ’ ανδρός ή γυναικός, ακλόνητοι κι εκείνοι
εμέναν, στο πανεύμορφον αμάξι τους ζωσμένοι,
με τα κεφάλια στηρικτά στην γην. Και πυρωμένα
εχύναν δάκρυα που ο καλός τους λείπει κυβερνήτης.
Και ως απ’ την ζεύγλην έπεφτεν η φουντωμένη χαίτη
εις τα δυο πλάγια του ζυγού, μολύνετο εις το χώμα ...
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
The Greeks-National Geographic(video)
Navarinoinvestment:
Sorry but not "Greeks" but "Hellenes".
Hellenes changed the world...
National Geographic released a documentary series on how Greeks changed the world, highlighting how much one nation has given to the rest of the globe.
“On the culture that brought us democracy, the Olympics, Socrates, and Alexander the Great, this lavishly illustrated reference about ancient Greece presents the amazing history through gripping stories; maps of major battles and the rise and fall of the phenomenal empire; the powerful legacy left by ancient Greece for the modern world; and the new discoveries shedding light on these ancient people who are still so much with us,” says National Geographic.

“Even today, Greek art and architecture dominate our cities; modern military strategists still study and employ Hellenic war tactics; Greek poetry, plays, and philosophy are widely read and enjoyed; and science, mathematics, medicine, and astronomy all build on the fundamentals of early Greek thinking,” it says.
National Geographic released a documentary series on how Greeks changed the world, highlighting how much one nation has given to the rest of the globe.
“On the culture that brought us democracy, the Olympics, Socrates, and Alexander the Great, this lavishly illustrated reference about ancient Greece presents the amazing history through gripping stories; maps of major battles and the rise and fall of the phenomenal empire; the powerful legacy left by ancient Greece for the modern world; and the new discoveries shedding light on these ancient people who are still so much with us,” says National Geographic. Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018
Σαμαράς στα «Π»: Θα κάτσω στο σκαμνί όλους τους σκευωρούς
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς ανοίγει τα χαρτιά του στα «Π» και στον εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Κουρτάκη, µιλώντας για το 6µηνο Βαρουφάκη, την υπόθεση της Novartis, το κλείσιµο της ΕΡΤ και την απόφαση να µην παραδώσει το Μαξίµου στον Τσίπρα, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για συγκρότηση Ειδικού ∆ικαστηρίου µε απόφαση της επόµενης Βουλής.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι«οι δόλιοι της κυβέρνησης προαναγγέλλουν, στήνουν και σπιλώνουν» και διαμηνύει ότι «Τσίπρας, Καμμένος, Παπαγγελόπουλος και Πολάκης δεν θα γλιτώσουν». «Θα κάτσω στο σκαμνί όλους τους σκευωρούς» συμπληρώνει.
«Τους περιμένω. Θα τους πάω μέχρι τέλους. Δεν αστειεύομαι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αποκαλύψει τη συμμορία της Novartis.
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018
King Nestor’s Cup
![]() |
King Nestor’s Cup, Mycenae, c. 1600-1500 BC |
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018
Cost of Living in European Cities | Berlin is the King
Living in Berlin - What is it like?
The decision to seek new opportunities in career and life is always joined by the question whether the place you have in mind is worth living in for you personally. In the case of Berlin we can definitely give you some reasons, why you should take a closer look.Quality of life
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018
Κ.Π Καβάφης-Φιλέλλην
![]() |
Κ.Π.Καβάφης |
Navarinoinvestment: Αφιερωμένο στους ...ανθέλληνες (που δεν είναι και λίγοι)! |
Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει.
Έκφρασις σοβαρή και μεγαλοπρεπής. Το διάδημα καλλίτερα μάλλον στενό· εκείνα τα φαρδιά των Πάρθων δεν με αρέσουν. Η επιγραφή, ως σύνηθες, ελληνικά· όχ’ υπερβολική, όχι πομπώδης— μην τα παρεξηγήσει ο ανθύπατος που όλο σκαλίζει και μηνά στην Pώμη — αλλ’ όμως βέβαια τιμητική. Κάτι πολύ εκλεκτό απ’ το άλλο μέρος· κανένας δισκοβόλος έφηβος ωραίος. Προ πάντων σε συστήνω να κυττάξεις (Σιθάσπη, προς θεού, να μη λησμονηθεί) μετά το Βασιλεύς και το Σωτήρ, να χαραχθεί με γράμματα κομψά, Φιλέλλην. Και τώρα μη με αρχίζεις ευφυολογίες, τα «Πού οι Έλληνες;» και «Πού τα Ελληνικά πίσω απ’ τον Ζάγρο εδώ, από τα Φράατα πέρα». Τόσοι και τόσοι βαρβαρότεροί μας άλλοι αφού το γράφουν, θα το γράψουμε κ’ εμείς. Και τέλος μη ξεχνάς που ενίοτε μας έρχοντ’ από την Συρία σοφισταί, και στιχοπλόκοι, κι άλλοι ματαιόσπουδοι. Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ. |
|
(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984) |
Φιλέλλην | Αναγνωρισμένα |
Η κυβέρνηση χωρίς κομματικές παρωπίδες δίπλα στην ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες Νοτιοδυτική Μεσσηνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Δήμο Πύλου Νέστορος ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες
Έκτακτη ενίσχυση στο δήμο Πύλου Νέστορος για την αποκατάσταση των
λιμενικών υποδομών
Ειδική έκτακτη χρηματοδότηση θα λάβει από το Υπουργείο Υποδομών ο Δήμος Πύλου- Νέστορος προκειμένου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, να
αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμα του, από την περιοχή, ο κυκλώνας «Ζορμπάς». Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών
Γιώργος Δέδες, ο οποίος συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έκανε αυτοψία στις λιμενικές υποδομές του Δήμου που έχουν
υποστεί ζημιές.
ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΨΥΞΗΣ
Πώς άλλαξαν τον κόσμο από το φαγητό μας
μέχρι τη μαζική μετανάστευση
Γράφει η Πετράκη Μαρία
Προτού διακόσια χρόνια, δεν μπορούσες να ξεφύγεις από τη ζέστη. Μερικές γενιές πριν, δεν ξέραμε πώς να συντηρήσουμε το φαγητό. Μέρη με θερμό κλίμα, όπως το Ντουμπάι ή η Αριζόνα ήταν μη κατοικήσιμα.
Φανταστείτε πώς ήταν η ζωή μας τότε, που δεν μπορούσαμε να ψύξουμε το ο,τιδήποτε. Ξεχάστε και το... παγωτό.
Οπότε, πώς φτάσαμε στον κατεψυγμένο κόσμο του σήμερα;
Συνήθως, όσον αφορά στις εφευρέσεις, η πρωτότυπη ιδέα μας περιορίζει. Άρα υποθέτουμε πως αν εφεύρουμε την τεχνητή ψύξη, τα δωμάτιά μας θα δροσιστούν και τα ποτά μας θα έχουν παγάκια τις μέρες του καλοκαιριού. Όμως, αν αφηγηθούμε έτσι την ιστορία της ψύξης, χάνεται όλη η μαγεία.
Ορισμένες φορές συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν κάτι ασυνήθιστο. Είναι οι ερασιτέχνες, οι εφευρέτες του γκαράζ, οι μάστορες.
Κάποιοι καινοτόμοι, δεν έκαναν απλά τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Προκάλεσαν μια αλυσιδωτή αντίδραση ιδεών. Από τα μέρη που ζούμε, μέχρι το φαγητό μας. Από την πολιτική, μέχρι το Χόλιγουντ και τη μαζική μετανάστευση.
Στο άρθρο αυτό θα σας περιγράψουμε πώς αυτοί, οι φαινομενικά ασύνδετοι κόσμοι, ενώνονται από τους αφανείς ήρωες της ψύξης.

Μεταφορά πάγου από το βορρά στο νότο
Ο Φρέντερικ Τούντορ ήταν ένας εύπορος νέος από τη Βοστόνη. Το 1805, σε ηλικία είκοσι ενός ετών, επισκέφτηκε την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, το ιδανικό περιβάλλον για τη μοντέρνα ελίτ. Ή τουλάχιστον, θα ήταν ιδανικό, αν δεν έκανε τόση ζέστη με πάρα πολλή υγρασία.
Δεν γινόταν να γλιτώσεις από την καλοκαιρινή ζέστη του Νότου. Ο Φρέντερικ Τούντορ την έβρισκε ανυπόφορη.

Αυτό, έβαλε τον Τούντορ σε σκέψεις. Σκεφτόταν το σπίτι του, το κρύο του Βορρά. Εμπνεύστηκε κι άρχισε να κρατάει σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο. Το ονόμασε: «Το ημερολόγιο του παγωμένου σπιτιού».
Στη Νέα Αγγλία υπάρχει κάτι, που είναι δωρεάν και ανεξάντλητο το χειμώνα. Ο πάγος. Οι πλούσιες οικογένειες τότε, μπορούσαν να φτιάχνουν παγωτό, δροσερά ποτά και να συντηρούν τα τρόφιμα.
Ο Τούντορ αποφάσισε να πάρει πάγο από τις παγωμένες λίμνες του Βορρά και να τον πουλήσει σε ζεστά μέρη. Θεωρούσε ότι ο πάγος θα τον έκανε πλούσιο.
Στην πραγματικότητα, το 1805 η μεταφορά πάγου ήταν αδύνατη. Ακόμα κι αν μπορούσες να τον πας σε κάποιο μακρινό τόπο, πώς θα άντεχε χωρίς να λιώσει;
Στις πρώτες του προσπάθειες ο Τούντορ έστειλε ένα πλοίο γεμάτο πάγο, από τη Βοστόνη, 3.200 χιλιόμετρα μακριά, στη Μαρτινίκα, ένα νησί της Καραϊβικής. Έλιωσε όλος. Ο Τούντορ έχασε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια σε σημερινά λεφτά.
Οι απόπειρες του Τούντορ να μεταφέρει πάγο στο Νότο κατέληξαν να τον στείλουν φυλακή λόγω χρεών. Έχασε τους φίλους του, την οικογενειακή κληρονομιά του κι έπαθε νευρικό κλονισμό.
Το κύριο πρόβλημα ήταν απλό. Τότε, κανείς δεν ήξερε πώς διατηρείται ο πάγος. Όλοι πίστευαν ότι η ιδέα του Τούντορ ήταν παντελώς παράλογη.
Το πρόβλημά του στην ουσία ήταν το ότι η ιδέα του ήταν ημιτελής. Ουσιαστικά, ήταν μόνο μια αποσπασματική ιδέα. Του πήρε χρόνια, προκειμένου να ενώσει όλα τα κομμάτια.
Αν θέλετε να κατανοήσετε το πώς λαμπρές ιδέες αλλάζουν τον κόσμο, πρέπει να ξεχάσετε το μύθο της επιφοίτησης, το «εύρηκα». Δεν υπάρχει κάποια λάμπα, που ανάβει πάνω από το κεφάλι μιας διάνοιας. Οι καλύτερες ιδέες μας, ξεκινούν σαν κάτι άλλο, σαν μια αόριστη αντίληψη κάποιας πιθανότητας.
Για να αξιοποιήσει εμπορικά την ιδέα του, ο Τούντορ υπέμεινε μια καταστροφική δεκαετία. Όλα έδειχναν, πως το όνειρό του ήταν απατηλό. Αυτός όμως επέμενε. Η επιμονή του μπορεί να μας φαίνεται υπερβολική τώρα, αλλά εκείνος διαισθανόταν, πως η ιδέα του επρόκειτο να ευδοκιμήσει σύντομα.
Κι αυτό έγινε, όταν συνειδητοποίησε, πως χάρη στο εμπόριο ξυλείας, η Νέα Αγγλία διέθετε έναν άλλον ανεξάντλητο πόρο που θα τον βοηθούσε: Το πριονίδι.
Πώς το έκανε;
Ανακάλυψε, πως το πριονίδι είναι η τέλεια μόνωση. Φόρτωνε λοιπόν τα πλοία με πριονίδι. Έβαζε μια στρώση πριονίδι, κομμάτια πάγου από επάνω και γέμιζε τα κενά ανάμεσά τους με πριονίδι . Ύστερα, έβαζε νέα στρώση πριονίδι κι από επάνω άλλο στρώμα πάγου κ.λπ.. Ο πάγος δεν έλιωνε. Ήταν εντυπωσιακά απλό.
Η μεγαλύτερη πρόκληση του Τούντορ όμως, ήταν η συντήρηση του πάγου, όταν θα έφτανε σε θερμότερο κλίμα. Και γι' αυτό όμως είχε σχέδιο.
Στη Νότια Καρολίνα έχει αποπνικτική ζέστη με υγρασία για μήνες το καλοκαίρι και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις. Πριν από διακόσια χρόνια δεν υπήρχαν κλιματιστικά, δεν υπήρχε ψύξη.
Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας του 19ου αιώνα για τη διατήρηση του πάγου ήταν: Υπόγειο σπιτιού με διπλά τοιχώματα και με κενό αέρα ανάμεσά τους για μόνωση. Έτσι, ένα κομμάτι πάγου μπορούσε να αντέχει σε θερμό κλίμα μέχρι και έξι μήνες χωρίς να λιώνει. Τώρα, ο Τούντορ μπορούσε να μεταφέρει και να διατηρήσει τον πάγο όπου ήθελε.

Η γέννηση της βιομηχανίας του φυσικού πάγου
Μια νέα βιομηχανία γεννήθηκε. Παγωτό, κοκτέιλ, διατήρηση των τροφίμων. Η Αμερική γρήγορα εθίστηκε. Σύντομα, εκατοντάδες χιλιάδες άρχισαν να δουλεύουν στην καλλιέργεια πάγου. Στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε ο παγοπώλης. Περίπου ο μισός πληθυσμός της πόλης διατηρούσε πάγο στο σπίτι.
Μέχρι τότε, οι αμερικάνοι έτρωγαν μόνο φαγητό που είχε παραχθεί κοντά. Τώρα όμως, τρένα γεμάτα με πάγο δημιούργησαν ένα δίκτυο τροφοδοσίας. Προϊόντα του Νότου και της Δύσης μπήκαν στη διατροφή του Βορρά. Χίλια περίπου τρένα τη βδομάδα έφερναν αναλώσιμα τρόφιμα στη Νέα Υόρκη. Η ψύξη με πάγο άρχισε να είναι κάτι απόλυτα απαραίτητο. Οι άνθρωποι έγιναν πιο υγιείς και η διατροφή τους καλύτερη.
Οι πόλεις, απελευθερωμένες από τα όρια των κοντινών πόρων, παρουσίασαν ραγδαία εξέλιξη. Η ψύξη οδήγησε σε μια νέα Αμερική. Η τρελή ιδέα του Τούντορ αποτέλεσε τη δεύτερη σημαντικότερη εξαγωγή των ΗΠΑ, μετά το βαμβάκι. Στην Ινδία, στην Καραϊβική, ακόμα και για τη βασίλισσα Βικτόρια σέρβιραν στο τραπέζι της πάγο από τη Νέα Αγγλία.
Ο Τούντορ δεν δημιούργησε απλά μια παγκόσμια επιθυμία για πάγο. Δημιούργησε επίσης, μια πλατφόρμα για νέες ιδέες σχετικά με την ψύξη. Κάτι, που πυροδότησε μια αλληλουχία γεγονότων, που ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί.
Τεχνητό ψύχος
Το Ski Dubai είναι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα εσωτερικού χώρου, ό,τι πιο εξωπραγματικό έχει να προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος. Βρίσκεται στην πόλη του Ντουμπάι, στη μέση της Αραβικής ερήμου. Σε αυτό το μέρος κάνουν σκι, απόλυτα φυσιολογικά, επάνω σε αληθινό χιόνι, δίπλα σε πιγκουίνους!
Το Ski Dubai μοιάζει με διαστημόπλοιο που έπεσε σε γκαράζ, όμως, εν μέρει, η τεχνολογία που διατηρεί το χώρο ψυχρό είναι διακοσίων ετών. Ανάμεσα στην οροφή της πίστας του χιονοδρομικού κέντρου και την ευρύτερη οροφή του κτιρίου βρίσκεται ο βασικός μηχανισμός της μόνωσης που χρησιμοποιούν. Η θερμοκρασία διατηρείται στους -2 oC από κάτω, ενώ είναι πάνω από 40 oC από πάνω. Η ιδέα της χρήσης του αέρα στον κενό χώρο για τη σωστή ψύξη της πίστας ανήκει ουσιαστικά στον Τούντορ. Έτσι λειτουργούσε το παγόσπιτό του. Από κάτω, στις πίστες υπάρχει άλλη μία εφεύρεση του 19ου αιώνα, που φτιάχνει χιόνι και διατηρεί τη θερμοκρασία λίγο κάτω από το μηδέν. Το τεχνητό ψύχος. Πίσω από τους τοίχους κρύβεται ένας χειμωνιάτικος κόσμος στη μέση της ερήμου.
Εκείνο που χρειάζεσαι είναι ένα μεγάλο ψυγείο. Ο μηχανισμός του είναι σχεδόν ίδιος με το ψυγείο του σπιτιού σας. Ακόμα και η κατασκευή του κτιρίου ολόκληρου προσομοιάζει με ψυγείο.
Έχουμε μόνο τρεις πύλες εισόδου για να ελέγχουμε όσο το δυνατό καλύτερα την κυκλοφορία του αέρα, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες όταν μπαινοβγαίνει ο κόσμος, όπως υπάρχουν απώλειες όταν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου σας για να πάρετε χυμό.
Tom Scheffer, υπεύθυνος λειτουργίας του Ski Dubai.
Το μέρος αυτό με τους πιγκουίνους στην Αραβική έρημο αποδεικνύει το πόσο προηγμένη έχει γίνει η χρήση του τεχνητού ψύχους.


Τεχνητός πάγος

Όπως και όλος ο νότος των ΗΠΑ, η Φλόριντα έχει υποτροπικό κλίμα. Επομένως, έχει πολλά κουνούπια. Το 1840, η μετάδοση ελονοσίας από κουνούπια ήταν κοινό φαινόμενο. Το 1841, μια έξαρση κίτρινου πυρετού θέρισε τον πληθυσμό της Φλόριντας.
Εν μέσω όλου του θανάτου και της δυστυχίας εμφανίστηκε ένας γιατρός, ο δρ. Τζον Γκόρι. Είχε μια ιδέα τόσο σπουδαία, που μεταμόρφωσε τις ζωές μας. Όμως, σήμερα είναι τελείως άγνωστος. Η ζωή του αποτελεί μια υπενθύμιση της μεγάλης σημασίας της πρωτοπορίας. Πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή.
Το νοσοκομείο του ήταν γεμάτο ασθενείς, που ψήνονται στον πυρετό. Φανταστείτε πώς ήταν ένα νοσοκομείο στον αμερικανικό Νότο, το 1842. Χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία, υπήρχαν μόνο τα κρεβάτια κι ουσιαστικά οι ασθενείς που πέθαιναν μέσα στην αποπνικτική ζέστη.
Ο Γκόρι πίστευε ότι αν κατάφερνε να δροσίσει τους ασθενείς όχι μόνο θα τους ανακούφιζε, αλλά θα εμπόδιζε και τη μετάδοση της ασθένειας. Οπότε, προσπάθησε να φτιάξει ένα μηχανισμό για να το πετύχει. Κρέμασε από το ταβάνι μια λεκάνη. Μια καμινάδα έφερνε αέρα από επάνω και κατέληγε στη λεκάνη. Έπαιρνε μεγάλα κομμάτια πάγου και τα έβαζε μέσα στη λεκάνη. Ο τέλεια πλέον παγωμένος αέρας έρεε από πάνω στα κρεβάτια των ασθενών. Μείωνε τον πυρετό κι ίσως τους έσωζε τη ζωή. Ήταν μια καταπληκτική ιδέα. Οφειλόταν μόνο στην επιθυμία του Γκόρι να είναι καλύτερος γιατρός.
Τα ναυάγια της Φλόριντας που οφείλονταν στους τυφώνες καθυστερούσαν την παράδοση των φορτίων πάγου από τη Νέα Αγγλία. Οπότε, μια μέρα, τα αποθέματα του Γκόρι εξαντλήθηκαν. Τότε, ο Γκόρι είχε μια πολύ τρελή ιδέα. Θέλησε να φτιάξει δικό του πάγο. Αλλά πώς;
Ευτυχώς, είχε την ιδέα αυτή, την κατάλληλη χρονική περίοδο. Μέχρι τότε, ήταν ασύλληπτη η ιδέα της δημιουργίας τεχνητού πάγου. Αλλά στα μέσα του 19ου αιώνα, η ιδέα άρχισε να φαντάζει υλοποιήσιμη.

Το πρώτο πράγμα που ίσως φαίνεται κωμικό σ' εμάς ήταν ότι θα έπρεπε να ανακαλύψουμε, πως ο αέρας αποτελείται από κάτι, ότι δεν είναι απλώς κενός χώρος ανάμεσα στα αντικείμενα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο αέρας απαρτίζεται από αόρατα στοιχεία κι όταν ο αέρας ή άλλα αέρια συγκρούονται, θερμαίνονται. Ενώ, όταν απλώνονται, μειώνεται η θερμοκρασία τους.
Ακολούθησε το θερμόμετρο. Έπειτα, δημιουργήθηκε μια κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας. Κατασκευάστηκαν μηχανήματα, που μετέτρεπαν θερμότητα από αέρια σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.
Ο Γκόρι ένωσε όλες αυτές τις ιδέες. Τότε, δημιουργήθηκε το πρώτο μηχανικό ψυγείο της Αμερικής. Ένα μηχάνημα, που έφτιαχνε πάγο.
Ο Γκόρι θέλησε να κατοχυρώσει την πατέντα, την οποία περιέγραφε ως εξής: «Τεχνητό ψύχος που θα εξυπηρετήσει την ανθρωπότητα. Φρούτα, λαχανικά και κρέας θα διατηρούνται στο ψυγείο μου και θα απολαμβάνονται από όλους». Συνόψισε τέλεια τη σύγχρονη ψύξη. Ο επαρχιακός γιατρός έφτιαξε μια τεχνολογία υψίστης σημασίας. Άρα, γιατί δεν είναι διάσημος ο Γκόρι, όπως είναι ο Τόμας Έντισον;
Έχει ένα μαγικό μηχάνημα παραγωγής τεχνητού πάγου στο Νότο, πράγμα που θα σήμαινε οικονομική επιτυχία. Υπάρχει ζήτηση πάγου, υπάρχει και μηχάνημα που τον δημιουργεί τεχνητά. Έπρεπε όμως να γίνει κάτι για να τελειοποιηθεί ο εξοπλισμός.
Ο Γκόρι είχε μια κύρια ιδέα, ένα όραμα, ένα μηχάνημα, που ουσιαστικά λειτουργούσε, αλλά έπρεπε να τελειοποιηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να παράγει πάγο εύκολα.
Bernard Nagengast. American Society oh Heating, Refrigeration and Air Conditioning Enginners.
Σαν οποιαδήποτε τεχνολογική πρωτοπορία, το μηχάνημα του Γκόρι χρειαζόταν βελτίωση. Δυστυχώς, η εφεύρεσή του δεν είχε έρθει την κατάλληλη στιγμή, επειδή τότε κυριαρχούσε ο ισχυρός βαρόνος του φυσικού πάγου, ο Φρέντερικ Τούντορ.
Ο κόσμος που δούλευε στη συλλογή πάγου από λίμνες και ποτάμια ένιωσαν την επαγγελματική απειλή του μηχανήματος που φτιάχνει πάγο και προφανώς αυτοί καθιέρωσαν το χαρακτηρισμό τεχνητός πάγος, με άλλα λόγια «ψεύτικος πάγος».
Το απίστευτο ήταν ότι οπαδοί του φυσικού πάγου είπαν ότι ο τεχνητός πάγος μπορεί να βλάψει την υγεία σου.
Παραδόξως όμως, ο φυσικός πάγος γινόταν σταδιακά όλο και πιο βλαβερός, λόγω των μολυσμένων πηγών.
Θα προτιμούσα να πίνω τεχνητό πάγο, παρά πάγο από βάλτο της Νέας Αγγλίας.
Bernard Nagengast.
Ηλεκτρικό ψυγείο
Ανίκανος να βρει υποστηρικτές ο Τζον Γκόρι πέθανε πάμφτωχος χωρίς να έχει πουλήσει ούτε ένα μηχάνημα. Όμως, το όραμά του για τεχνητή ψύξη επρόκειτο να εμπνεύσει τη νέα γενιά εφευρετών. Ήταν μια ιδέα έτοιμη, που χρειαζόταν μια ώθηση για να αγγίξει το κοινό.
Η ώθηση ήρθε με τη μορφή του αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου. Η βόρειοι απέκλεισαν το Νότο για να πλήξουν την οικονομία του. Ξαφνικά, οι νότιες πολιτείες δεν είχαν πάγο.
Αναγκαίες προμήθειες μεταφέρθηκαν λαθραία στις νότιες πολιτείες. Όσοι περνούσαν τα μπλόκα, συνήθως κρύβονταν σε ρυάκια, μέχρι να βγουν στα ανοιχτά του ωκεανού τη νύχτα. Όμως, δεν έφερναν μόνο όπλα και πυρίτιδα. Κάποιες φορές είχαν ένα εξίσου σημαντικό φορτίο: Μηχανήματα που έφτιαχναν πάγο.


Από τότε και στο εξής, η μείωση του εμπόριου πάγου ήταν αναπόφευκτη. Τα ψυγεία έγιναν κυριολεκτικά μια τεράστια βιομηχανία κι άλλαξαν το αστικό τοπίο της Αμερικής.
Η γειτονιά της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη έγινε το επίκεντρο της τεχνητής ψύξης. Για παράδειγμα, ένα κτίριο στην περιοχή με ακριβά πολυτελή διαμερίσματα, με ηθοποιούς και φωτομοντέλα σήμερα, πριν από εκατό χρόνια ήταν γεμάτο αυγά, γάλα και τρόφιμα που έτρεφαν την πόλη. Ήταν ένα γιγάντιο ψυγείο.
Όπως και με κάθε νέα τεχνολογία, τα μηχανήματα της τεχνητής ψύξης γίνονταν όλο και μικρότερα.
Η ιδέα ενός ερασιτέχνη εφευρέτη που κάποτε τον χλεύαζαν, έγινε αναγκαίο μέρος κάθε σύγχρονης κατοικίας. Από το 1945 μέχρι το 1949, οι αμερικάνοι αγόρασαν είκοσι εκατομμύρια ψυγεία.
Πλέον, οι ιδέες για το πώς να γεμίζουν τα ψυγεία, άσκησαν ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στις ζωές των ανθρώπων.
Τεχνολογία κατεψυγμένων τροφίμων
Ο Κλάρενς Μπέρντσαϊ μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Όμως, η ιστορία της μεγάλης του ιδέας δεν ξεκίνησε εκεί. Για την ακρίβεια, ανυπομονούσε να φύγει από εκεί. Ο Μπέρντσαϊ είχε επιδείξει μια ακόρεστη επιστημονική περιέργεια. Επίσης, έναν εκκεντρικό χαρακτήρα. Τέλος, δίψα για περιπέτεια.

Το 1916, ο Μπέρντσαϊ πήγε τη γυναίκα και το γιο του στο Λαμπραντόρ, μια απομακρυσμένη και άγρια περιοχή στα υποαρκτικά του Καναδά. Θα ήταν σοκαριστικό. Αρχικά, έπρεπε να σε σύρουν εκεί μανιασμένα σκυλιά. Μετακόμισαν σε ένα περιβάλλον με πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες. Ήταν μια περιπέτεια όμως, που θα του άλλαζε τη ζωή, τις ζωές όλων για πάντα.
Φανταζόμαστε, πως οι εφευρέσεις γίνονται σε γκαράζ ή εργαστήρια και σίγουρα όχι σε ένα αρκτικό περιβάλλον με δυνατό άνεμο και χιόνι που να σε χτυπάνε στο πρόσωπο. Δυσκολεύεσαι ακόμα και να μιλήσεις, πόσο μάλλον να σκεφτείς κάτι έξυπνο. Παρόλα αυτά, η ακρότητα του μέρους έχει μεγάλη σημασία, γιατί στον παγωμένο χειμώνα του Καναδά ο Μπέρντσαϊ είχε μια έκλαμψη της ιδέας που άλλαξε τον κόσμο μας. Ως συνήθως, η νέα του ιδέα αφορούσε το φαγητό.
Ο Μπέρντσαϊ ήταν σε μια περιοχή, όπου δεν υπήρχε δίκτυο τροφοδοσίας ούτε καταστήματα ούτε κτηνοτρόφοι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ήταν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ό,τι έτρωγαν εδώ το χειμώνα είχε διατηρηθεί. Δεν υπήρχε κάτι φρέσκο. Φανταστείτε να πρέπει να τρέφεστε με παστό κρέας όλο το χειμώνα.
Όπως και ο Τζον Γκόρι, ο Μπέρντσαϊ παρακινήθηκε από βασικές ανθρώπινες ανησυχίες. Απλά ήθελε να θρέψει την οικογένειά του με υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα. Εμπνεύστηκε γαστρονομικά από τους γηγενείς Ινουίτ του Λαμπραντόρ.
Ψαρεύοντας με τους Ινουίτ ανοίγοντας τρύπες στον πάγο, ο Μπέρντσαϊ παρατήρησε ότι εκμεταλλεύονταν τον καιρό. Κατέψυχαν τα ψάρια έξω, έτσι ώστε να συντηρούνται.
Τα ψάρια βγαίνουν σε θερμοκρασία -20 oC ή -30 oC. Αν αφήσεις το ψάρι στην άκρη, μέσα σε μία ώρα θα είναι κατεψυγμένο.
Σκάβουμε τρύπες και τα αφήνουμε στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Εκεί αποθηκεύονται τα αποθέματα ψαριών και κρέατος.
Jerri Thrasher, γυναίκα Ινουίτ.
Άρα, είναι απίστευτο, αλλά εδώ και χιλιάδες χρόνια υπάρχουν κατεψυγμένα τρόφιμα, που οι ντόπιοι έχουν μάθει πώς πρέπει να συντηρούνται.
Για τον Μπέρντσαϊ ήταν μια αποκάλυψη. Φρέσκα ψάρια, παγωμένα στον αέρα της Αρκτικής μπορούσαν να διατηρηθούν για εβδομάδες ή και μήνες. Μόλις ξεπαγώνονταν και τρώγονταν, ήταν ακόμα πεντανόστιμα.
Αναρωτήθηκε αν η κατάψυξη βοηθούσε στη διατήρηση και άλλων τροφίμων. Οπότε, πειραματίστηκε με λαχανικά. Άρχισε να παρατηρεί ένα μοτίβο. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, στα βάθη του χειμώνα ήταν πιο νόστιμα όταν ξεπάγωναν, από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Η πιο αργή ψύξη δημιουργεί μεγαλύτερους κρυστάλλους πάγου, που καταστρέφουν την κυτταρική δομή των τροφίμων. Ο Μπέρντσαϊ κατάλαβε κάτι, που οι Ινουίτ ήξεραν ενστικτωδώς για χιλιάδες χρόνια: Αν θέλεις να έχεις φρέσκα κατεψυγμένα τρόφιμα, πρέπει να δημιουργούνται όσο το δυνατόν μικρότεροι κρύσταλλοι, άρα χρειάζεσαι την ταχύτερη κατάψυξη.
Κάπου εδώ, θα υποθέτετε ίσως, πως η ιδέα του Μπέρντσαϊ μας χάρισε την πολυτέλεια της κατάψυξης που έχουμε σήμερα. Παραδόξως, δεν συνέβη κάτι τέτοιο, επειδή, όπως και του Τούντορ, έτσι κι η ιδέα του Μπέρντσαϊ άργησε πολύ να αξιοποιηθεί. Η διαφορά επιπλέον ήταν, πως ο Μπέρντσαϊ λησμόνησε τελείως την ιδέα του.
Το 1917, ο Μπέρντσαϊ επέστρεψε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, σταμάτησε να σκέφτεται εντελώς τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Πίσω στην πόλη είχε όσο φρέσκο φαγητό θα μπορούσε να καταναλώσει. Τα επόμενα χρόνια, ο Μπέρντσαϊ αναζήτησε νέα κατεύθυνση καριέρας. Κατέληξε στο Σύνδεσμο Αλιείας των ΗΠΑ. Εκεί μελέτησε τη βιομηχανία αλιείας. Παρακολούθησε την πορεία των τροφίμων από τις προβλήτες ως τον καταναλωτή.
Παρατήρησε ότι πολλά ψάρια χαλούσαν κι έχαναν την αξία τους μέχρι να φτάσουν στην αγορά. Ο Μπέρντσαϊ αναρωτήθηκε πώς τα ψάρια θα έφταναν στην κουζίνα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα; Κάπου εδώ επιτέλους, η ιδέα του βγήκε ξανά στην επιφάνεια. Αποφάσισε, πως το μυστικό βρισκόταν στην υπερταχεία κατάψυξη.
Ανέπτυξε μια πρακτική μέθοδο ταχείας κατάψυξης και γρήγορα κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Ονομάστηκε πολυεπίπεδη ταχεία ψύξη, μια ιδέα, πάνω στην οποία θα βασιστεί μια ολόκληρη βιομηχανία.
Όμως, όσο λαμπρή κι αν ήταν η ιδέα του Μπέρντσαϊ, δεν μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο μόνη της. Οι ιδέες δεν λειτουργούν έτσι ακριβώς. Για να καταλήξουν να κυριαρχήσουν παντού τα κατεψυγμένα τρόφιμα, χρειάστηκε η σύγκλιση διαφόρων ιδεών που αφορούσαν την ψύξη.
Το πρόβλημα της μεταφοράς των κατεψυγμένων τροφίμων

Ο Τζόουνς ήταν από τη φύση του ερευνητής. Ήταν χαρισματικός κι είχε πολλές πρωτοποριακές ιδέες. Με την ικανότητά του μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς τροφίμων.
Η μεταφορά κατεψυγμένων τροφίμων άλλαξε τον κόσμο. Όμως, δεν είχε τελειοποιηθεί. Ήταν πάντα ένας αγώνας δρόμου. Τα εμπορικά τρένα έπρεπε να σταματούν για να αντικαθιστούν τον πάγο. Μόνο άψογο δεν ήταν το σύστημα. Με τα φορτηγά ήταν δυσκολότερο γιατί, αν καθυστερούσαν, ο πάγος έλιωνε και το φορτίο αχρηστευόταν. Συνεπώς, όπως και ο Μπέρντσαϊ, ο Τζόουνς άρχισε να αναρωτιέται αν υπήρχε καλύτερος τρόπος.
Σχεδίασε λοιπόν μια μικρή και ανθεκτική μονάδα κατάψυξης, η οποία βρισκόταν στο φορτηγό και διατηρούσε τα τρόφιμα παγωμένα. Αν και οι αφροαμερικανοί εφευρέτες δεν έχαιραν σεβασμού τότε, κατάφερε να πείσει το λευκό αφεντικό του να χρηματοδοτήσει την ιδέα του. Στέφθηκε με επιτυχία.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκεύασε κοντέινερ με κατάψυξη για μεταφορά από τα τρένα στα πλοία και στα φορτηγά τελειοποιώντας έτσι το δίκτυο διανομής τροφίμων της Αμερικής.
Περίπου για έναν αιώνα, τα δίκτυα τροφοδοσίας στηρίζονταν στα δύο αυτά παράλληλα συστήματα. Στο παλιότερο σύστημα φυσικού πάγου και στην καινούργια τεχνολογία τεχνητής ψύξης. Όμως, το κινητό φορτηγό με κατάψυξη του Φρεντ Τζόουνς αποτέλεσε ένα σημείο καμπής. Σηματοδότησε το τέλος του εμπόριου πάγου του Τούντορ.
Νέες ιδέες και εφευρέσεις για την ψύξη συγκεράστηκαν και μεταμόρφωσαν τη διατροφή μας. Φορτηγά κατάψυξης, αποθήκες με κατάψυξη, σούπερ μάρκετ με τμήματα κατεψυγμένων. Δίκτυο ηλεκτρισμού τροφοδοτούσε πλέον τα καινούργια σπίτια και τα ψυγεία της κουζίνας τους. Το 1944, 300.000 τόνοι κατεψυγμένων τροφίμων πουλήθηκαν στην Αμερική, μέσα σε ένα χρόνο.
Όταν πέθανε, η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Τζόουνς, η Thermo-King άξιζε περίπου σε σημερινά λεφτά 250 εκατομμύρια δολάρια. Η επαναστατική του εφεύρεση δεν τον έκανε μόνο τον πλουσιότερο μαύρο στη χώρα, αλλά επέτρεψε σε όλους να προμηθεύονται κατεψυγμένα τρόφιμα.
Η ταχεία κατάψυξη όμως, ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας. Όταν αρχίζουν να κυκλοφορούν τέτοιες καλές ιδέες, καταφέρνουν να ανοίγουν νέες πόρτες.

Σήμερα, η ταχεία κατάψυξη διαμορφώνει τον κόσμο μας με τρόπους, που ούτε ένας οραματιστής σαν τον Μπέρντσαϊ θα περίμενε. Καταψύχουμε σπέρμα, ωάρια και έμβρυα δημιουργώντας εκατομμύρια νέες ζωές.
Από την ιδέα ότι ο πάγος θα ψύξει ένα ποτό μια καλοκαιρινή ημέρα μέχρι την εφεύρεση του Μπέρντσαϊ, η πορεία της ψύξης καθορίζει τον τωρινό τρόπο ζωής μας.
Όμως, η μεγαλύτερη επίπτωση από όλες δεν βρίσκεται στον καθορισμό μόνο του πώς θα ζήσουμε, αλλά και πού.
Κλιματισμός
Το καλοκαίρι του 1925, ένας άνδρας με μια σπουδαία ιδέα καθόταν σε ένα κατάμεστο σινεμά στη Νέα Υόρκη. Ήταν η πρώτη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ. Όμως, το πλήθος που βρισκόταν εκεί, δεν είχε έρθει για την ταινία. Ο άνδρας είχε μόλις εφεύρει κάτι, που θα άλλαζε την πορεία της βιομηχανίας του κινηματογράφου και όχι μόνο.
Η ιστορία ξεκινά το 1902, όταν μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα, ο ίδιος άνδρας, ένας νεαρός μηχανικός με το όνομα Γουίλις Κέριερ πήγε σε κάποιο τυπογραφείο του Μπρούκλιν, λόγω κάποιου προβλήματος. Η υγρασία μέσα στο κτίριο δημιουργούσε κηλίδες μελανιού επάνω στο χαρτί. Άρα έπρεπε κάπως να κάνουν τον αέρα όσο πιο στεγνό γινόταν.

Ο Κέριερ παρατήρησε και κάτι πιο ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι επίσης, απολάμβαναν τον δροσερό αέρα.
Κάπως έτσι, λίγα χρόνια αργότερα, ο Γουίλις Κέριερ πήγε και κάθισε νευρικά στο σινεμά της Νέας Υόρκης. Βλέπετε, το Χόλιγουντ είχε ένα πρόβλημα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πήγαινε σινεμά το καλοκαίρι. Απλώς, είχε πάρα πολλή ζέστη.
Όμως, ο Κέριερ έλπιζε πως αυτό θα άλλαζε σύντομα χάρη σε ένα σύστημα συντήρησης αέρα, που εγκατέστησε στο υπόγειο. Ένα θηριώδες μηχάνημα, που είχε ένα μεγάλο ανεμιστήρα που τράβαγε τον αέρα απέξω. Τότε τον έψυχε κι ύστερα αέριζε ολόκληρο το κτίριο με έναν άλλο μεγάλο ανεμιστήρα.
Μόλις η μονάδα κλιματισμού ενεργοποιήθηκε στον κινηματογράφο, ο δροσερός αέρας διαχεόταν παντού μέσα από μεγάλους αγωγούς. Εν τέλει, έφτανε στο κοινό περνώντας από όμορφα καμουφλαρισμένες γρίλιες στους τοίχους.
Η ιδέα του Κέριερ, ο κλιματισμός μέσα στο σινεμά, ήταν επαναστατική.
Πήρε ένα μεγάλο ρίσκο με μία επίδειξη. Προσκάλεσε μέχρι και το διευθυντή της Paramount Pictures, Άντολφ Ζάκερ, έναν από τους πιο ισχυρούς άντρες του Χόλιγουντ.
Ο Κέριερ ξενύχτησε προετοιμάζοντας τον εξοπλισμό. Έπειτα, ήταν η ώρα να ανάψει τον κλιματισμό. Αργότερα, έγραψε τι συνέβη: «Οι τελικές ρυθμίσεις καθυστέρησαν την ενεργοποίησή του. Από ψηλά παρακολουθούσαμε απογοητευμένοι τους ανεμιστήρες. Σταδιακά, όμως, οι ανεμιστήρες σταθεροποιήθηκαν, μέχρι που δρόσισε. Τα είχαμε καταφέρει. Πήραμε μια ανάσα ανακουφισμένοι. Ύστερα, όταν μας είδε ο κύριος Ζάκερ, είπε λακωνικά: Ναι, θα αρέσει πολύ στον κόσμο».
Το ότι άρχισαν να κλιματίζονται οι αίθουσες, είχε τεράστια επίδραση σε όλη τη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Αν σταματούσες τον μέσο άνθρωπο στο δρόμο, το 1900 ή το 1910 και του έλεγες ότι έχεις ένα μηχάνημα που βγάζει δροσερό αέρα, θα νόμιζαν ότι αστειεύεσαι. Το θεωρούσαν επιστημονική φαντασία. Συνεπώς, για τον κόσμο που μπήκε στο σινεμά το 1920 με κλιματισμό, άλλαξε την αντίληψη του χώρου. Ξαφνικά, με τον κλιματισμό τις πιο ζεστές μέρες, ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει στο σινεμά.
Το 1930, ογδόντα εκατομμύρια αμερικάνοι πήγαιναν στο σινεμά κάθε εβδομάδα, δηλαδή το 65% του γενικού πληθυσμού. Κάθε δώδεκα μέρες, πήγαινε όλη η χώρα. Δεν υπήρχε καλύτερος χώρος για να εγκαινιάσεις τέτοια εφεύρεση. Ο κλιματισμός και το σινεμά είχαν παράλληλη πορεία στην ιστορία.
Η εφεύρεση του Κέριερ, ένα μηχάνημα κλιματισμού σε τυπογραφείο άλλαξε το Χόλιγουντ. Η ιδέα όμως του κλιματισμού αποδεικνύεται ακαταμάχητη. Σύντομα, θα προκληθεί μια αλληλουχία πολύ δραματικών αλλαγών στην ιστορία της ψύξης. Ο κλιματισμός πρόκειται να επαναπροσδιορίσει το χάρτη.

Μαζική μετανάστευση
Αν κοιτάξετε ένα χάρτη των ΗΠΑ των αρχών του 20ού αιώνα, θα διαπιστώσετε ότι όλοι ζούσαν στις μεγάλες και ακμάζουσες πόλεις του Βορρά. Ο Νότος και η Δύση ήταν οικονομικά απομονωμένα μέρη. Πόλεις όπως το Φοίνιξ και το Μαϊάμι ήταν μικροσκοπικές. Το Λας Βέγκας το 1910 είχε μόνο 937 κατοίκους. Γιατί; Επειδή εκεί είναι η αποκαλούμενη «ζώνη του ήλιου». Έχει πολλή ζέστη και κανείς δεν ήθελε να μένει εκεί.
Το 1951, η εταιρεία του Κέριερ παρουσίασε μια μονάδα κλιματισμού, η οποία ήταν πολύ μικρότερη, καθώς και οικονομικά προσιτή. Τότε, ο κλιματισμός άρχισε να επεκτείνεται υπερβολικά. Από το 1950 ως το 1980 διαδόθηκε στα σπίτια και τα αυτοκίνητα του κόσμου.
Αυτό επηρέασε πολύ τις κατοικήσιμες περιοχές: Ο πληθυσμός του Τούσκον στην Αριζόνα αυξήθηκε κατά 400% μέσα σε δέκα χρόνια. Το Φοίνιξ κατά 300%. Στην Τάμπα, το Ντάλας, το Χιούστον, την Ατλάντα, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε κι αυτό έγινε παντού.
Ο κλιματισμός όριζε την κινητικότητα τόσο του αέρα όσο και του κόσμου. Άλλαξε ζωές, άλλαξε τον κόσμο.
Αλλαγή και του πολιτικού χάρτη
Τότε, συνέβη κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Βλέπετε, όσοι πήγαιναν στις ζεστές περιοχές ήταν ηλικιωμένοι και ρεπουμπλικάνοι. Ο αυξανόμενος πληθυσμός του Νότου συνεπαγόταν περισσότερες ψηφοφορίες.
Παρατηρήστε τι συνέβη στον πολιτικό χάρτη της Αμερικής: Από το 1940 ως το 1980, οι βόρειες πολιτείες έχασαν 19 εκλογικές ψηφοφορίες, ενώ οι νότιες κέρδισαν 40 διπλασιάζοντας τον αριθμό της Καλιφόρνιας, της Αριζόνας και της Φλόριντας. Η συντριπτική πλειοψηφία ψήφιζε τους ρεπουμπλικάνους.
Ιδού το μακροσκοπικό πρίσμα της ιστορίας. Έναν αιώνα αφότου ο Κέριερ εμπόδισε τις κηλιδώσεις του μελανιού, η κυριαρχία μας στα μόρια του αέρα και της υγρασίας βοήθησαν να μπει ο Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Λευκό Οίκο.
Επίλογος
Σήμερα, πόλεις που αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως το Ντουμπάι, έχουν θερμό κλίμα. Είναι η πρώτη μαζική μετανάστευση στην ιστορία, που συμβαίνει χάρη σε μια οικιακή συσκευή.
Διαμορφώνουμε τις ιδέες μας, όπως μας διαμορφώνουν κι εκείνες. Κι όλα ξεκίνησαν από κάποιες ιδέες κάποιων αντισυμβατικών ονειροπόλων.
Σημείωση:
Δείτε την ταινία της «Nutopia»:
«How we got to now, Cold»,
στην οποία βασίστηκε το παραπάνω άρθρο.
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018
Η Παλιά Δημοτική Αγορά των Γαργαλιάνων και η δυνατή επανεμφάνιση της
Ένα εκπληκτικό κτήριο βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής με γυάλινο τρούλο το οποίο ισοπέδωσαν για να πάρει τη θέση του το κέντρο υγείας Γαργαλιάνων.
Τα σχόλια είναι περιττά.
Φανταστείτε μόνο τη πόλη με το κτήριο αυτό να δεσπόζει στη θέση του και την αρχιτεκτονική,πολιτιστική,ιστορική και οικονομική απώλεια για τους Γαργαλιάνους και τους κατοίκους τους...
Navarinoinvestment:
Η αγορά ενός οικοπέδου στο κέντρο της πόλης και η οικοδόμηση ενός κτηρίου πιστό αντίγραφο,της παλιάς δημοτικής αγοράς,ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους ίσως αντιστάθμούσε την απώλεια της ...
Γαργαλιανιώτη Δήμαρχε ακούς?
Και μόνο η προεκλογική εξαγγελία της θα αρκούσε για να σου ...ανανεώσει τη θητεία στη δημοτική αρχή!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)