expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Η πρώτη γυναίκα πρέσβης στην Ουάσιγκτον είναι από τα Φιλιατρά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η νέα πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επέδωσε την Πέμπτη τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο γραφείο του στο Λευκό Οίκο. Η πρώην διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Τί Είναι Θεός-Κατά τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους



Ορισμένοι φιλόσοφοι, όπως ο Διαγόρας από τη Μήλο, ο Θεόδωρος από την Κυρήνη και ο Ευήμερος από την Τεγέα, λένε πως δεν υπάρχουν καθόλου θεοί.  Τον Ευήμερο, εξ άλλου, έχει στο μυαλό του ο Καλλίμαχος από την Κυρήνη, γράφοντας στους Ιάμβους του:

"Στο προ του τείχους ιερό ελάτε όλοι,
όπου αυτός που έπλασε παλιά τον Παγχαίο Δία,
ο αλαζονικός γέρων, χαράζει άνομα βιβλία",

δηλαδή τα βιβλία για το ότι δεν υπάρχουν θεοί.  Ο Ευριπίδης πάλι, ο τραγικός ποιητής, δεν θέλησε να εκδηλωθεί ανοιχτά από φόβο προς τον Άρειο Πάγο, άφησε να διαφανεί όμως η άποψη του ως εξής: Εισήγαγε στη σκηνή τον Σίσυφο, υπέρμαχο αυτής της αντίληψης και συνηγόρησε υπέρ αυτού και της άποψης τούτης:

"Υπήρχε καιρός", λέει, "που ήταν χωρίς τάξη η ζωή των ανθρώπων, σαν τη ζωή των θηρίων, και υπηρετούσε την ισχύ".

Έπειτα, λέει, εισήχθησαν οι νόμοι και εξαφανίστηκε η ανομία.  Επειδή όμως ο νόμος μπορούσε να εμποδίσει τα φανερά μόνο αδικήματα, και πολλοί αδικούσαν κρυφά, τότε κάποιος σοφός άνδρας παρατήρησε πως πρέπει με "λόγο ψευδή να αποκρυβεί η αλήθεια" και να πειστούν οι ανθρώποι

"ότι υπάρχει δαίμων που θάλλει με άφθαρτη ζωή,
που ακούει, βλέπει αυτά και έχει μεγάλο μυαλό".

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Δαίμων-Η ιερότερη λέξη στην Αρχαία Ελλάδα




Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών. Θυμίζει τους αρχαίους αριστοκράτες που κατέληξαν στις γαλέρες των νικητών Ρωμαίων. Θυμίζει, θυμίζει… αναρίθμητες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο νικητής ποτέ δε σέβεται «τα ιερά και τα όσια» των ηττημένων.