expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Μηναγιώτικο Φράγμα-Σε τροχιά υλοποίησης

Εγκριση μελετών για το Μιναγιώτικο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Οι μελέτες για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Μηναγιώτικο ξεκίνησαν το 2015 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενώ κόστισαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το ύψος του γεωφράγματος θα φτάνει τα 49 m και το μήκος 177 m, ενώ το φράγμα πρόκειται να δημιουργήσει μια λίμνη 850.000 m² με 8,6 εκατομμύρια m³ νερού. Θα βρίσκεται στη μέση της χερσονήσου της Πύλιας, 5 Km βόρεια της Φοινικούντας και 3 Km νότια του οικισμού Κάτω Αμπελόκηποι (Κάτω Μηνάγια).

Σύμφωνα με τα μοντέλα γεωγραφικής απεικόνισης της μελλοντικής τεχνιτής λίμνης, τρεις κοιλάδες δίπλα στον μικρό οικισμό Βλάσαιικα θα πλημμυρίσουν σε μήκος 1,7 χιλιομέτρων, φθάνοντας στο βόρειο τμήμα κοντά στον υδρόμυλο "Μασούρα", λίγο πριν την ένωση των δύο ρεμάτων (Πευκόρεμα και Μπουρνόρεμα), του Μηναγιώτικου ποταμού. Βάσει αυτών, μια περιοχή με έκταση 35.000.000μ², από τη Λαχανάδα έως την Καλλιθέα και από τη Φοινίκη έως τη Μηλίτσα θα αρδευτεί με το νερό της λίμνης.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί για το 2022 έως το 2025, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι λόγω των σημαντικών απαιτήσεων χρηματοδότησης και προγραμματισμού, η ολοκλήρωση μπορεί να φθάσει ως το 2030. Έτσι, η Νότια Μεσσηνία, σε βάθος δεκαετίας, θα έχει ένα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο, μέσω της τεχνητής λίμνης που θα δημιουργηθεί και του μεσογειακού βιοτόπου ιδιαίτερης βιοποικιλότητας που θα την περιβάλει, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με τη λίμνη Δόξα και τη λίμνη Λάδωνα στην Κεντρική Πελοπόννησο.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου