expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών-Ο νέος εκλογικός νόμος


Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ άκουσε εισήγηση από τον κ. Γ. Κωνσταντέλλο, Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, ο οποίος παρουσίασε τις Παρατηρήσεις Προτάσεις της Επιτροπής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις της ΚΕΔΕ επί του ανωτέρω νομοσχεδίου, οι απόψεις των οποίων αναφέρονται περιληπτικά ως κάτωθι:ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 

Συμφωνούμε με τις παρατηρήσεις που έγιναν για να προχωρήσουμε σε μία επαναφορά και ομαλοποίηση του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση,με την ελπίδα να υπάρξει μετά από την πανδημία, μια πραγματική μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, που θα διορθώσει τα του Καλλικράτη, και θα αποκεντρώσει ακόμα περισσότερο, με σύγκλιση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την εξουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν συμφωνούμε με το 43%, αλλά η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ισχύει το 50% συν ένα για την ισχυρή νομιμοποίηση του Δημάρχου. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο αντίβαρο για τη δημοκρατική νομιμοποίηση του συστήματος της ενισχυμένης πλειοψηφίας. 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί ο εκλογικός νόμος και δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Αυτός ο εκλογικός νόμος είναι σε αντιδιαστολή με αυτά που πιστεύουμε εμείς. Η λογική μας είναι εντελώς διαφορετική, είναι εντελώς άλλη.Αυτό το νομοσχέδιο στη φιλοσοφία του έχει τη δημιουργία ενός υπερπλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, το οποίο αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση και δημιουργεί δημάρχους μειοψηφίας με το 43%, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι σε μια τή θητεία, με την οποία συμφωνούμε, να εργάζονται ως Δήμαρχοι μειοψηφίας. Αντιγράφοντας, παρά την καλή προϊστορία της Αυτοδιοίκησης, το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα. 

Η πρώτη παρατήρηση μας είναι ότι αυτός ο εκλογικός νόμος συντηρητικοποιεί το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Πρόκειται για σύστημα που δοκιμάστηκε πριν λίγα χρόνια και ο Καλλικράτης το άλλαξε με το 50 συν ένα, με την ισχυρή βούληση στο πρόσωπο και στο πρόγραμμα του Δημάρχου.Θα έπρεπε η Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση να δουν θετικές ευρωπαϊκές εμπειρίες και καλές πρακτικές εφαρμογής συστημάτων απλής αναλογικής στην Ευρώπη και να τις ενσωματώσουν στο δικό μας εκλογικό σύστημα, με στόχο διαχρονικά να εκφράζεται η λαϊκή βούληση, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται και το ζήτημα της κυβερνησιμότητας.

 Έχουμε επίσης πολύ σοβαρές διαφωνίες με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το νομοσχέδιο το ζήτημα των Τοπικών Κοινοτήτων, είτε με την κατάργηση τους όπου προτείνεται η κατάργησή τους,ή με την πρόταση οι τοπικές κοινότητες και οι υποψήφιοί τους να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου . Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση η οποία το λιγότερο δεν ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών στην συσπείρωση που απαιτείται γύρω από τα τοπικά τους προβλήματα.

 Παραταξιοποιεί από το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου μέχρι και τον τελευταίο υποψήφιο, όλη την πυραμίδα της αυτοδιοίκησης.-3-Σε ότι αφορά στις μικρές παρατάξεις το όριο εισόδου του 3% συνδυασμένο με την ανάγκη να έχουν οι συνδυασμοί αυτοί στο 100% ή στο 80% των κοινοτήτων υποψηφίους, εν τοις πράγμασι, καταργεί την είσοδο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και μ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί ένα τεράστιο έλλειμα δημοκρατίας . 

Αυτό το νομοθέτημα μπορεί να περιμένει να συζητηθεί αργότερα αφού πρώτα λύσουμε τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων. Προτείνουμε να ανοίξει μια συζήτηση για βελτιώσεις και βέβαια για συμφωνίες, ει δυνατόν, για ένα σύστημα που θα έχει διαχρονικότητα, αφομοιώνοντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές συστημάτων απλής αναλογικής και μετά να καταλήξουμε σε ένα νομοσχέδιο για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών.

 ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε δεύτερο γύρο με 50% το οποίο δίνει νομιμοποίηση στους Δημάρχους έτσι και αλλιώς.Εμείς δεν είμαστε υπέρ του 43%, υπέρ του 50 είμαστε. Εάν όμως περάσει το 43, ας βελτιωθεί τουλάχιστον ώστε να είναι καλύτερο και αναλογικότερο από αυτό που είναι σήμερα. Και η βελτίωσή του μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. 

Το ένα είναι η διαφορά του 5% τουλάχιστον ανάμεσα στον πρώτο με το δεύτερο. Και το δεύτερο στοιχείο, να υπάρχει μια αναλογικότητα μέχρι να φτάσουμε στα τρία πέμπτα, που σημαίνει από το 43% και πάνω να υπάρχει ένα μπόνους 10% των εδρών, ώστε τελικά το 50% να παίρνει το 60% των εδρών.Σε σχέση με τις Κοινότητες θεωρώ σωστό ότι η πλειοψηφία εκλέγει τον Πρόεδρο. 

Επίσης δεν πρέπει να προχωρήσει διάταξη για την εκλογή Δημάρχων χωρίς σταυροδοσία. Θα μπορούσαν μερικοί να εκλέγονται αριστίνδην.Η πρότασή μας ως παράταξη είναι, αν ισχύσει το 30/6, ας μην κλείνει οριστικά το ψηφοδέλτιο. Ας είναι ο απαραίτητος αριθμός Συμβούλων ώστε να ξέρουμε τους Συνδυασμούς, αλλά ας παραμένει ανοιχτό μέχρι 31/08 να συμπληρώσουμε τους υπόλοιπους Συμβούλους.Όσον αφορά στην ποσόστοση των δύο φύλων συμφωνούμε να παραμείνει στο 40%.

 Επίσης συμφωνούμε στη μείωση των παραβόλων. Δεν συμφωνούμε με την προσαύξηση του 150%. Η θεσμοθέτηση τόσο υψηλής συμμετοχής δεν θα επιτρέψει στους πιο μικρούς να έχουν μια εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.Κατόπιν των ανωτέρω και ύστερα από διαλογική συζήτηση

Αποφασίζει κατά πλειοψηφίαΕγκρίνει τις Παρατηρήσεις-Προτάσεις επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», οι οποίες επισυνάπτονται.Στην ανωτέρω απόφαση ψήφισαν κατά οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις:  

«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ», «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»...................................................................................................................ΓΙΑ 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε.Δ.Ε.Δημήτριος ΚαφαντάρηςΔημοτικός Σύμβουλος Πύλου-ΝέστοροςΟ Γενικός Διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε.Ιωάννης Καραγιάννης

Πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου