expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Δημοκρατία του Πόντου-Republic of the Pont






Η Δημοκρατία του Πόντου συζητήθηκε στην Σύνοδο Ειρήνης του Παρισιού το 1919, αλλά η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο προέβαλε της ανησυχίες της για την θέση του προτεινόμενου κράτους, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στην Ουιλσονιανή Αρμενία.

Η Τραπεζούντα ήταν η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας, το οικόσημο ήταν ο μονοκέφαλος αετός, σύμβολο της δυναστείας των Κομνηνών, των κυβερνητών της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

Μητροπολίτης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος.

Ωστόσο, κανένα κράτος δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει την ανεξαρτησία του και ο Ποντιακός πληθυσμός απελάθηκε από την Τουρκία μετά το 1922 και μετανάστευσε στην Σοβιετική Ένωση και την Μακεδονία. Αυτό το καθεστώς αναγνωρίστηκε αργότερα ως μέρος της ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1923.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ποντίων κατοίκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής σε βάρος των Ελλήνων ή γενικότερα των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.



Κατόπιν εισήγησης του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» και το 1998, επίσης ομόφωνα, ψήφισε την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος»

Source:
wikipedia

1 σχόλιο :

  1. Βρείτε προμήθειες γραφείου στο Naturei.επιτραπέζιοι πίνακες και ράφι απόκρυψης είναι σε προσφορά. Έχουμε πλούσια εμπειρία τόσο στον κατασκευαστή όσο και στον ποιοτικό έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή