expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2017: Το Συμβούλιο δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τροπολογίες του ΕΚ

Στις 26 Οκτωβρίου 2016, το Συμβούλιο ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί όλες τις τροπολογίες του στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017, που εγκρίθηκαν την ίδια ημέρα.
Αυτό ενεργοποίησε περίοδο συνδιαλλαγής τριών εβδομάδων, αρχομένης από τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.
«Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν κοινούς στόχους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017: να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση, να ενισχύσει την ασφάλεια και την ανάπτυξη και να δημιουργήσει απασχόληση. Αυτό μου δίνει την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για τον καλύτερο δυνατό προϋπολογισμό για την ΕΕ - έναν προϋπολογισμό προς όφελος των φορολογουμένων, των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών εταιριών», ανέφερε ο κ. Ivan Lesay, Υφυπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο είναι της άποψης ότι οι κύριες προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017 σχετίζονται με τα εξής:

  • το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020· το Κοινοβούλιο θέλει το ύψος των αναλήψεων υποχρεώσεων να είναι πολύ μεγαλύτερο των ανωτάτων ορίων δαπανών του ΠΔΠ· αυτό θα παρεμποδίσει σημαντικά την ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά σε απρόβλεπτες ανάγκες
  • τις εκτιμήσεις των αναγκών για πληρωμές για το 2017· το Κοινοβούλιο θέλει το ύψος των πληρωμών να είναι μεγαλύτερο των προβλέψεων των αναγκών· αυτό θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ πολύ πέραν του δέοντος σε μια περίοδο που προσπαθούν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους
  • τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο το 2015 σχετικά με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων· το Κοινοβούλιο ζητά να επανεξετασθεί η συμφωνία αυτή· αυτό θα μειώσει το περιθώριο ελιγμών της ΕΕ να καλύπτει μη αναμενόμενες ανάγκες για έρευνα και άλλες μελλοντικές στοχευμένες δαπάνες
  • τη δέσμευση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 5% μέχρι το 2017· Το Κοινοβούλιο θέλει να περιορίσει τη μείωση του προσωπικού του σε επίπεδο που υπολείπεται κατά πολύ του στόχου αυτού· αυτό μπορεί να υποσκάψει την αξιοπιστία του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
  • το εύρος των συνομιλιών συνδιαλλαγής· το Κοινοβούλιο θέλει να συζητήσει ως ενιαία δέσμη τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ και την ενδιάμεση επανεξέταση του ΠΔΠ· αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συγχωνευθούν δύο φάκελοι που υπόκεινται σε δύο διαφορετικές διαδικασίες συναπόφασης και πρέπει συνεπώς να εξετασθούν ως δύο διαφορετικές διαπραγματευτικές ενότητες

Ιστορικό

Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, η Επιτροπή πρότεινε συνολικό ύψος 157,66 δισ. € για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και 134,90 δισ. € για τις πληρωμές.
Η θέση του Συμβουλίου που εγκρίθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, προβλέπει 156,38 δισ. € σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 133,79 δισ. € σε πληρωμές.
Το Κοινοβούλιο ζητεί αύξηση 162,42 δισ. € σε συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων και 138,03 δισ. € σε συνολικές πληρωμές. Αυτό σημαίνει αναλήψεις υποχρεώσεων που ξεπερνούν κατά 3,26 δισ. € τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια στο ΠΔΠ.
Όσον αφορά το μέγεθος του προσωπικού, σύμφωνα με τη μέθοδο που εφαρμόζει η Επιτροπή ισότιμα σε όλα τα θεσμικά όργανα, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα έχουν μειώσει τις θέσεις τους απασχόλησης κατά 5,0% μεταξύ 2013 και 2017. Αντιθέτως, η μείωση του προσωπικού του Κοινοβουλίου θα ανέλθει σε 1,8% για την ίδια περίοδο. Τα τρία θεσμικά όργανα ανέλαβαν το Δεκέμβριο του 2013 να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 5% μεταξύ του 2013 και 2017.
Η συνδιαλλαγή θα καλύψει και τη διορθωτική επιστολή αριθ. 1 για το 2017 η οποία έχει στόχο να αυξηθεί η υποστήριξη για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία απασχόλησης και την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της μετανάστευσης, καθώς και την ενημέρωση του σχεδίου προϋπολογισμού με βάση τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις των αναγκών της γεωργίας. Ούτε το Συμβούλιο ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν λάβει θέση σχετικά με τη διορθωτική επιστολή.

Επόμενα βήματα

Η επιτροπή συνδιαλλαγής θα συνεδριάσει στις 8 και τις 16 Νοεμβρίου. Σε μεταγενέστερο στάδιο, το Συμβούλιο ECOFIN (Προϋπολογισμός) θα συνέλθει για να δώσει στην προεδρία κατευθυντήριες γραμμές για τις συνομιλίες με το Κοινοβούλιο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της περιόδου συνδιαλλαγής στις 17 Νοεμβρίου, η Επιτροπή οφείλει να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου