expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Arum maculatum-Δρακοντία ή Φιδόχορτο





Κοινές ονομασίες:
Άρον το στικτόν, Δρακοντιά, Δρακόντι, Φαί του φιδιού, Φιδόχορτο, Σταφύλι του φιδιού, Λιάρος.

Τοξικό είναι όλο το φυτό, λόγω της αροϊνης έχει τοξικότητα αλλά μετά από βρασμό ή αποξήρανση είναι αβλαβές.





Είναι ένα φυτό, που μυρίζει άσχημα και με τα παράξενα λουλούδια και φύλλα του ήταν για τους αρχαίους συνδεδεμένο με τα φίδια που αντιπροσώπευαν τη μυστικότητα του κάτω κόσμου. 

 

Βιότοπος:
Ανήκει στην οικογένεια Araceae και είναι πόα πολυετής που φτάνει σε ύψος μέχρι 1 m. με ρίζα κονδυλώδης.

Τα φύλλα είναι μεγάλα και πλατιά, βαθυπράσινα με πορφυρές κηλίδες, εμφανίζονται την Άνοιξη.

Τα άνθη ειναι ταξιανθία που αποτελείται από σπάδικα, ο οποίος περιβάλλεται από μεγάλο βράκτειο πρασινωπό φύλλο, που ονομάζεται σπάθη, το μήκος της μπορεί να φτάσει μέχρι 40 cm.

Οι καρποί του είναι δηλητηριώδεις ράγες σε χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί.

Φυτρώνει σε χωράφια, χαντάκια, σε αραιά δάση, στις άκρες αγροτικών δρόμων σε χαμηλό υψόμετρο, σε υγρούς τόπους και σε βαθιά και καλά αεριζόμενα εδάφη.

Θεωρείται φαρμακευτικό, αλλά και δηλητηριώδες φυτό. Τα φύλλα συλλέγονται πριν το φυτό καρποφορήσει Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ η ρίζα του συλλέγετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Οι γυναίκες των χωριών της βόρεια Ιταλίας και Γαλλίας, μάζευαν τις ρίζες και τα κοτσάνια του φυτού που βρισκόταν ακόμη σε άνθηση και τα έκοβαν σε μικρά κομμάτια. Τα μούσκευαν μέσα σε νερό για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια τα πολτοποιούσαν και τον πολτό τον χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ασπρόρουχων αντί για σαπούνι.





Τοξικό είναι όλο το φυτό, λόγω της αροϊνης έχει τοξικότητα αλλά μετά από βρασμό ή αποξήρανση είναι αβλαβές.

Συστατικά:


Ολόκληρο το φυτό παράγει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει μία δριμεία ουσία, την αροίνη, η οποία είναι χημικώς ασταθής και δηλητηριώδης. Το δηλητήριο όμως αυτό καταστρέφεται με τον βρασμό.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ωμή ή βρασμένη η ρίζα χρησιμοποιούνταν σε άσθμα, σε βήχα, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε κατάγματα, σε προβλήματα αρθρίτιδας, αλλά και σαν διουρητικό.

 

Αντενδείξεις: 

Oι κόκκινες ρώγες του καρπού, τα φύλλα, τα άνθη είναι δηλητηριώδη. Σε περιπτώσεις δηλητηρίασης πρέπει να προκληθεί εμετός, να χορηγηθεί δυνατός καφές, καφεΐνη, θέρμανση του ασθενούς με καταπλάσματα και θερμοφόρες, καρδιοτόνωση και τόνωση της περιφερικής κυκλοφορίας.

Αγορασέ το εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου