expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Γκρίζα σύννεφα… πάνω από τα stress tests της ΕΚΤ


Κωνσταντίνος Μαριόλης
EU logo 1a LLLLLLΌταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Bundesbank και νυν της UBS εκφράζει τις… επιφυλάξεις του για την αξιοπιστία και το timing των stress tests και ένας οίκος όπως η Moody΄s κάνει λόγο για “εσωτερική ασυνέχεια”, τότε μάλλον ο Mario Draghi θα πρέπει να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την άσκηση.
Τα πανευρωπαϊκά stress tests
που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν την τελική δοκιμασία πριν οι μεγαλύτερες και “συστημικές” τράπεζες την Ευρώπης περάσουν υπό τον έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας. Επειδή ακριβώς στο παρελθόν η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων έχει δεχτεί ισχυρή κριτική, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία τους. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν ότι τα φετινά stress tests θα είναι πολύ πιο αξιόπιστα από ασκήσεις του παρελθόντος, ενώ ο ίδιος ο Draghi εμφανίζεται έτοιμος να “κόψει” τις τράπεζες που δεν θα περάσουν το “απόλυτο τεστ αξιοπιστίας” όπως χαρακτηριζόταν.
Σήμερα, οι φωνές που “υποβαθμίζουν” την αξιοπιστία της πανευρωπαϊκής άσκησης αυξάνονται. Το να “στρεσάρεις” τράπεζες που έχουν δει τα κεφάλαιά τους να “εξαντλούνται” είναι σαν να περιμένεις από έναν ασθενή μετά από καρδιακή προσβολή να περάσει ένα δύσκολο τεστ κοπώσεως, δήλωσε ο Axel Weber, ο πολύς πρώην επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος σήμερα… βγάζει το ψωμί του διοικώντας τον ελβετικό κολοσσό UBS.
“Όταν ορισμένοι από τους ασθενείς έχουν μόλις βγει από την εντατική έχοντας υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και εξετάζεις σε τι κατάσταση βρίσκονται είναι καλό, όχι όμως να τους υποβάλλεις σε τεστ αντοχής”, τόνισε με νόημα ο Γερμανός τραπεζίτης. “Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να γίνουν νωρίς οι ανακεφαλαιοποιήσεις. Από τη στιγμή που έχεις όλα τα διαθέσιμα ιατρικά στοιχεία (μετά τα stress tests) είναι δύσκολο να πάρεις κεφάλαια από την αγορά”.
Βέβαια, το ίδιο έχει ζητήσει από τις τράπεζες και ο Draghi, με τις ελληνικές να είναι από τις πρώτες που λόγω των εγχώριων τεστ άντλησαν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Weber και η Elke Koenig, επικεφαλής της γερμανικής εποπτικής Αρχής, Bafin. “Σε γενικές γραμμές, το φυσιολογικό θα ήταν να διενεργήσεις πρώτα το AQR, να κάνεις ό,τι απαιτούν τα αποτελέσματα και μετά να πας σε stress test”, δήλωσε η Koenig. “Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω των χρονικών περιορισμών”.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Moody΄s, Mark Zandi δήλωσε πρόσφατα ότι παρά το γεγονός πως η τρέχουσα άσκηση είναι σε θεωρητικό επίπεδο πιο αυστηρή από τις προηγούμενες δύο που “έτρεξε” η EBA, το δυσμενές σενάριο είναι “τσαπατσούλικο”. “Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένου ότι εμπλέκονται πολλές χώρες και της πολυπλοκότητας που υπάρχει, όμως “δένει” πολύ καλά”.
Σημειώνεται ότι μέσα στο 2014 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων παγίων και εκδόσεων μετατρέψιμων ομολόγων, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής ύψους 2,86 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα είναι από τις μεγαλύτερες. Ο ευρωπαϊκός Νότος πρωταγωνιστεί στο σύνολό του καθώς οι τράπεζες της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν αντλήσει πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου