expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

Παγκόσμιο και Εθνικό Χρέος-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Tρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018.Η ώρα είναι 18:48 και 40'' και παρακάτω μπορείτε να δείτε το παγκόσμιο χρέος τη δεδομένη χρονική στιγμή:

ηηηηηηηηηηηη
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΟΛΟΪ ΧΡΕΟΥΣ  $74,114,687,691,429

 • ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΙ ΤΟΚΟΙ  ΔΟΛΑΡΙΑ15,511,860


  από τη στιγμή που φτάσατε 3 λεπτά 15 δευτερόλεπτα πριν

ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ;

Το εθνικό χρέος είναι το χρηματικό ποσό που οφείλεται από μια εθνική κυβέρνηση. Αυτό διαφέρει από το δημόσιο χρέος, το οποίο περιλαμβάνει χρήματα που οφείλονται από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, αλλά και από κρατικά ιδρύματα.


Πηγή: Pixabay

ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ;

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ιαπωνία είναι η πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο όσον αφορά το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. Το χρέος προς το ΑΕΠ εκφράζεται ως ποσοστό. Το ΑΕΠ είναι το ετήσιο εισόδημα ενός νομού και συνήθως αναμένεται ότι το χρέος ενός έθνους θα πρέπει να είναι μικρότερο από το 100% του εν λόγω ΑΕΠ. Ωστόσο, σε πολλές χώρες, το εθνικό χρέος είναι υψηλότερο από το ΑΕΠ.
Εδώ είναι τα δέκα πιο χρεωμένα έθνη στη γη:
ΤάξηΧώραΑναλογία χρέους προς ΑΕΠ
1Ιαπωνία236
2Ελλάδα191.4
3Σουδάν176.5
4Βενεζουέλα163
5Λίβανος157.4
6Ιταλία129.8
7Ερυθραία129,5
8Μπαρμπάντος128.8
9Γέμενη128.3
10Cabo Verde124.8

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ;

Μήπως το δημόσιο χρέος έχει σημασία; Είναι μια ένδειξη οικονομικής σταθερότητας; Δεν είναι πάντα. Στην περίπτωση αυτών των τριών χωρών χωρίς χρέη, η έλλειψη εθνικού χρέους τους είναι πιθανότατα μόνο επειδή δεν επιθυμούν να υποβάλουν έκθεση στο ΔΝΤ. Μια άλλη περίπτωση όπου το χαμηλό δημόσιο χρέος μπορεί να είναι κακό σημάδι είναι εάν η οικονομία μιας χώρας είναι τόσο ανεπαρκής ώστε κανείς δεν θα ήθελε να της δανείσει.
Εδώ είναι ένας κατάλογος των δέκα λιγότερο χρεωμένων χωρών στον κόσμο που αναφέρουν πραγματικά τα στοιχεία τους στο ΔΝΤ :
ΤάξηΧώραΔείκτης χρέους προς ΑΕΠ
1ΕΔΠ Μακάο0
2ΕΔΠ Χονγκ Κονγκ0.1
3Μπρουνάι Νταρουσαλάμ2.5
4Αφγανιστάν6.8
5Εσθονία8.5
6Κονγκό, Dem. Αντιγραφή του14.5
7Νησιά του Σολομώντα14.6
8Μποτσουάνα14.9
9Ρωσική Ομοσπονδία18.7
10Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα19
Η ύπαρξη μεγάλου εθνικού χρέους δεν αποθαρρύνει πάντα τους αγοραστές ομολόγων. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείκτη χρέους προς ΑΕΠ 108% και πολλοί άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Τουρκία έχει δείκτη χρέους προς ΑΕΠ μόλις 2,8%, αλλά πολύ λίγοι βρίσκονται στην ουρά για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της χώρας.
Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, θεωρούνται πάντοτε ένα καλό μέρος για να επενδύσουν και τα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών είναι πάντα σε μεγάλη ζήτηση. Για παράδειγμα, περίπου το 28% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ κρατείται από ξένους αγοραστές. Τα πέντε κορυφαία κράτη που αγοράζουν το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
ΤάξηΧώραΣυμμετοχές σε δισεκατομμύρια δολάρια
1Κίνα727
2Ιαπωνία629
3Ηνωμένο Βασίλειο157
4Βραζιλία129
5Ρωσία116

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Η κατώτατη γραμμή είναι ότι το δημόσιο δάνειο είναι φόρος επί των αγέννητων γενεών. Ωστόσο, οι κρατικές επενδύσεις σε υποδομές που χρηματοδοτούνται από δάνεια θα αποκομίσουν οικονομικά οφέλη για τις επόμενες γενιές.
Το χρέος για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής καλείται «κεφαλαιουχικές δαπάνες» και εν γένει ενθαρρύνεται από τους επενδυτές επειδή είναι πιθανό να δημιουργήσει άμεσο εισόδημα ή να αυξήσει την παραγωγικότητα και το ΑΕγχΠ του έθνους.
Παραδείγματα δαπανών υποδομής που βελτιώνουν την οικονομία είναι:
 • Ανάπτυξη υποδομών μεταφορών, όπως αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων
 • Επενδύσεις σε πανεπιστήμια για τη δημιουργία περισσότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή κέντρων αριστείας κλασμάτων από υφιστάμενα ιδρύματα.
 • Βελτιώσεις στην υποδομή επικοινωνίας, όπως οπίσθια οπτική ίνα για την επέκταση της διαθεσιμότητας και της ταχύτητας του εύρους ζώνης του Διαδικτύου.
Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε μια χώρα ή εάν σκέφτεστε να μετακομίσετε εκεί, διερευνώντας το εθνικό χρέος του τόπου και πώς η κυβέρνηση ξοδεύει τα χρήματα που αυξάνει είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την έρευνά σας. Το εθνικό χρέος είναι ένας από τους πολλούς οικονομικούς δείκτες που αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν μια κρίση για τις προοπτικές επιτυχίας μιας χώρας.

ΧΡΕΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Όταν μια κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από τα έσοδά της, τρέχει ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού εκείνου του έτους. Πρέπει να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης με το χρέος. Οι πολιτικοί προσελκύουν ψήφους υποσχόμενοι σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού περισσότερες πληρωμές από την κυβέρνηση από ό, τι πληρώνουν μέσω του φόρου. Δεν θέλουν να φοβίσουν τους ανθρώπους που πληρώνουν περισσότερο από ό, τι βγάζουν, και έτσι προσπαθούν να αποφύγουν την αύξηση των επιπέδων φορολογίας. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα ετήσιο έλλειμμα που είναι απίθανο να τερματίσει ποτέ μέχρις ότου το συσσωρευμένο χρέος γίνει μη βιώσιμο και τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης καταρρεύσουν.
Άλλες κυβερνήσεις δανείζονται μόνο για να τονώσουν την οικονομία κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, υπολογίζοντας ότι μπορούν να ξεπληρώσουν το χρέος μόλις επιστρέψει η επέκταση και δημιουργήσει πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Εάν η χώρα και η κυβέρνησή της έχουν καλή φήμη, τα μέσα που εκδίδει για να αυξήσουν το χρέος για να καλύψουν ένα έλλειμμα αντιπροσωπεύουν μια ασφαλή επένδυση. Οι κυβερνήσεις που διανύουν σταθερά ελλείμματα για να αγοράσουν ψήφους δυσκολεύονται να προσελκύσουν δάνεια.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΚΟ;

Εάν μια κυβέρνηση αυξήσει το εθνικό της χρέος σε επίπεδο που η αγορά θεωρεί υπερβολικά υψηλό, θα πρέπει να αυξήσει το ενδιαφέρον που καταβάλλει για να βρει δανειστές. Με την αποκατάσταση της υψηλής αποδόσεως από μια ασφαλή πηγή, οι τράπεζες δεν χρειάζεται να δανείζουν στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν κέρδη. Όταν οι τράπεζες ενδιαφέρονται λιγότερο για την παροχή δανείων, αυξάνουν τα επιτόκια για όλους τους δανειολήπτες. Οι υψηλοί τόκοι δανείων αυξάνουν το επιχειρηματικό κόστος και η απόδοση των επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το χρέος μειώνεται. Οι επιχειρήσεις παύουν να επεκτείνονται και η ανεργία αυξάνεται.
Όταν αυξάνονται τα επιτόκια, το κόστος των στεγαστικών δανείων σε ακίνητα αυξάνεται και το κόστος των ενοικίων αυξάνεται επίσης. Η αύξηση του κόστους των εγκαταστάσεων υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους προκειμένου να παραμείνουν στο κέρδος. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το κόστος ζωής και προκαλεί πληθωρισμό χωρίς οικονομική ανάπτυξη. Το εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος ζωής θα απαιτήσει υψηλότερους μισθούς. Αυτό αυξάνει το επιχειρηματικό κόστος και την τιμή των αγαθών, αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Τελικά, οι επιχειρήσεις θα συμπιεστούν σε πτώχευση ή θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό για να εξοικονομήσουν την κερδοφορία τους. Έτσι, το υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.


Το υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια μεταξύ των πολιτών. Πηγή: Pixabay

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ;

Οι οργανισμοί αξιολόγησης βαθμολογούν τις κυβερνήσεις σε μια σειρά μετρήσεων. Οι χώρες με υψηλότερες αξιολογήσεις μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια των ομολόγων τους, επειδή θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις. Όταν διερευνούν την οικονομία μιας χώρας, το εθνικό χρέος είναι ένα μέτρο που σημειώνουν οι οργανισμοί αξιολόγησης. Επίσης, εξετάζουν το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, το εθνικό χρέος ανά κάτοικο πληθυσμού, τα επιτόκια του δημόσιου χρέους και το μέσο τραπεζικό επιτόκιο.
Η βαθμολογία μιας χώρας επηρεάζεται επίσης από το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, τη διανομή του εισοδήματος στη χώρα, τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους, την αξία του στεγαστικού αποθέματος, το ποσοστό ιδιοκτησίας στο σπίτι, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, το ετήσιο εισόδημα τις επενδύσεις σε μια χώρα και την αύξηση του ΑΕΠ.
Οι παραπάνω παράγοντες δείχνουν εάν η οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί. Μια αναπτυσσόμενη οικονομία μπορεί να φέρει το φορολογικό βάρος που απαιτείται για την άνετη αποπληρωμή του εθνικού χρέους. Αυτές οι γνώσεις στη χρηματοπιστωτική κοινότητα επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να μειώσουν τα επιτόκια που προσφέρουν στο χρέος τους και να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης των ελλειμμάτων.
Χάρη στους οικονομικούς δείκτες, μπορείτε να υπολογίσετε αν το εθνικό χρέος μιας χώρας θα ενεργοποιήσει έναν ενάρετο κύκλο επένδυσης και επέκτασης ή μια καταστροφική χρεωστική σπείρα.

-

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Από πού προέρχονται τα εθνικά δεδομένα χρέους μας;

Πάνω από το 90% των στοιχείων μας προέρχονται απευθείας από τις επίσημες κρατικές υπηρεσίες και τις κεντρικές τράπεζες. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε δεδομένα από:
Αυτά τα ακατέργαστα δεδομένα επεξεργάζονται έπειτα μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων μεταβλητών, το μέσο δεκαετές επιτόκιο που καταβάλλεται για το χρέος για τον ακριβή υπολογισμό του τρέχοντος ποσού του χρέους τη στιγμή που βλέπετε το ρολόι χρέους. Πιστεύουμε ότι οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί από τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει.
Ενημερώνουμε ανά ώρα τις συναλλαγματικές μας ισοτιμίες χρησιμοποιώντας στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

Μέσα ενημέρωσης και δημοσιοποίηση των στοιχείων του εθνικού χρέους μας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δημοσιευμένα μας στοιχεία δωρεάν, αρκεί να πιστώσετε https://www.nationaldebtclocks.org με παραπομπή και σύνδεσμο στον ιστότοπο. Στείλτε μας ένα email για να μας ενημερώσετε!

Πώς υπολογίζονται τα ρολόγια χρέους;

Θα χρησιμοποιήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως παράδειγμα:
  1. Λαμβάνουμε τα τελευταία στοιχεία σχετικά με το εθνικό χρέος της χώρας και το μέσο ετήσιο επιτόκιο 10 ετών που καταβάλλουν.
Στοιχεία από το δημόσιο ταμείο του Ηνωμένου Βασιλείου
Εθνικό χρέος: 1.717.879.000.000 δολάρια 10ετής     επιτόκιο: 2.50
  1. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους δύο αριθμούς, μπορούμε στη συνέχεια να υπολογίσουμε πόσο αυξάνεται το χρέος ανά έτος και στη συνέχεια ανά δευτερόλεπτο.
Αύξηση ανά έτος: $ 42.946.975.000     Αύξηση ανά δευτερόλεπτο: $ 1.362
  1. Στη συνέχεια, υπολογίζουμε τη χρονική διαφορά μεταξύ της λήψης των δεδομένων και του χρόνου προβολής του χρέους από έναν επισκέπτη.
Χρονική διαφορά = Χρόνος και ημερομηνία επίσκεψης - Χρόνος και ημερομηνία της επίσημης εικόνας
  1. Το τρέχον χρέος υπολογίζεται έπειτα προσθέτοντας την αύξηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο επίσημο ποσό.
Τρέχον Εθνικό Χρέος = Επίσημη Εικόνα + (Χρονική Διαφορά σε Δευτερόλεπτα x Αύξηση ανά Δευτερόλεπτο)
  1. Το ρολόι χρέους ενημερώνεται στη συνέχεια κάθε δύο δευτερόλεπτα, αυξάνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία που υπολογίζονται στο βήμα 2.
Τρέχον εθνικό χρέος = (τρέχον εθνικό χρέος + (αύξηση ανά δευτερόλεπτο x 2)) x συναλλαγματική ισοτιμία

 

 

Πηγή:

https://www.nationaldebtclocks.org/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου