expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στους Χριστιάνους και η ιστορία του (photos)



''ΑγιαΣωτήρα στο Μορία και ΑγιαΣοφιά στη Πόλη''

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα,ένας από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς του ελλαδικού χώρου και ο μεγαλύτερος της πελοποννήσου,ανήκει στον τύπο των σύνθετων οκταγωνικών τρουλαίων.

Ο ναός ήταν εσωτερικά διακοσμημένος με εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινα  αρχιτεκτονικά γλυπτά ,ορθομαρμαρώσεις,ψηφιδωτά και τοιχογραφίες,στοιχεία που μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία των κτητόρων του.
Η φιλόδοξη κατασκευή ενός τόσο δαπανηρού οικοδομήματος συνδέεται πιθανόν με τον αυτοκράτορα Αλέξιο Ά Κομνηνό (1081-1118), ο οποίος ίδρυσε το 1083 την Αρχιεπισκοπή της Χριστιανουπόλεως,έδρα της οποίας προφανώς υπήρξε το συγκρότημα του ναού της Μεταμόρφωσης.
Στα δυτικά της εκκλησίας εφάπτεται ένα δαιδαλώδες κτήριο με σύνθετη οικοδομική ιστορία που ταυτίζεται από τους περισσότερους ερευνητές με επισκοπείο.
Ο τρούλος και μεγάλο μέρος της ανωδομής του ναού κατέρρευσαν  από το καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα Φιλιατρά στις 27 Αυγούστου του 1886.

'Εκτοτε το μνημείο παρέμεινε ερειπωμένο για πολλές δεκαετίες.Η φιλόδοξη προσπάθεια για την αναστήλωσή του οφείλεται στον αρχιτέκτονα Ευστάθιο Στίκα και ξεκίνησε το 1938.
Δύο χρόνια αργότερα οι εργασίες διακόπηκαν εξαιτίας της κήρυξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.Το έργο αποκατάστασης του ναού ολοκληρώθηκε το 1955.
Παρά τις δραστικές επεμβάσεις του Στίκα το μνημείο συνέχιζε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.Η αποκατάσταση του εντάχθηκε στο ευρωπα'ι'κό πρόγραμα ΕΣΠΑ 2007-2013  με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και τελική δαπάνη 2.897.000 ευρώ.
Οι εργασίες διέρκησαν από το Μά'ι'ο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2013 και έγιναν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου