expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Η μάχη των οχυρών

 


9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

 GERMAN INVASION

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ

BATTLE of FORTIFICATIONS




  Οχυρό ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΝΕΣ

(Διοικητής Ταγματάρχης Αλεξ. Χατζηγεωργίου) στο Ανατολικό Μπέλες, αμύνεται επί 4ήμερο με πείσμα. Οι Γερμανοί το βομβαρδίζουν με πυροβόλα, Αεροσκάφη επιτίθενται με σφοδρότητα, αλλά με άκαρπες τις επίμονες προσπάθειες τους. Στις 17.30 Γερμανοί αγγελιαφόροι γνωστοποιούν στον Διοικητή την Συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Ορίζεται νέα συνάντηση στις 06.00 της επομένης. Με κοινή συμφωνία, αποφασίζεται εκεχειρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Οχυρά ΠΕΡΣΕΚ (Διοικητής Λοχαγός Σπύρ. Θύμης) ΜΠΑΜΠΑΖΩΡΑ (Διοικητής Ταγματάρχης Αν. Κώτσης) ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ (Διοικητής Λοχαγός Σταύρος Δρακουλαράκος) ΠΕΡΙΘΩΡΙ (Διοικητής Λοχαγός Σπυρ. Δαράτος) και ΜΑΛΙΑΓΚΑ (Διοικητής Λοχαγός Ευσ. Θεοδωρόπουλος)

Στα Όρη Βροντούς, αμύνονται σθεναρά επί 4ήμερο και αποκρούουν τις γερμανικές επιθέσεις, με πολύ βαριές απώλειες για τους Γερμανούς. Γερμανοί, που διείσδυσαν στις στοές της Διμοιρίας «Δ» του Οχυρού ΠΕΡΙΘΩΡΙ κατά τη διάρκεια του αγώνα, εξοντώθηκαν μέχρις ενός. Τα Οχυρά διέκοψαν τον αγώνα ΜΕΤΑ τη Συνθηκολόγηση. 

  

  Οχυρά ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΕΣ (Διοικητής Λοχαγός Παν. Ρογκάκος) και ΛΙΣΣΕ (Διοικητής Ταγματάρχης Γεώ. Δετοράκης) 

Στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, προτάσσουν σθεναρή άμυνα επί τετραήμερο. Οι γερμανικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από ισχυρό πυροβολικό αεροσκάφη και άρματα, ΔΕΝ πετυχαίνουν να καταλάβουν τα οχυρά και να διανοίξουν τη διάβαση Γρανίτη προς τη Δράμα. Τα δύο Οχυρά σταμάτησαν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.



Οχυρά ΚΑΡΑΤΑΣ (Διοικητής Ταγματάρχης Αστ. Κοντογιάννης) και ΚΑΛΗ (Διοικητής Ταγματάρχης Κων. Κωστόπουλος)

Στο Άγκιστρο, αμύνονται για 4 ημέρες ηρωικά, ΔΕΝ καταλαμβάνονται από τους Γερμανούς. Διακόπτουν τον αγώνα μετά την συνθηκολόγηση.

Οχυρό ΕΧΙΝΟΣ (Διοικητής Ταγματάρχης Χρήστος Δρακούσης)

Στα βόρεια της Ξάνθης, στις 03.00, η φρουρά του μετά από σκληρό πεισματώδη και άνισο αγώνα 4 ημερών εγκαταλείπει το Οχυρό συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος και κατευθύνθηκαν συντεταγμένοι προς Ξάνθη, πληροφορήθηκαν όμως ότι η Ξάνθη και η Κομοτηνή βρισκόταν ήδη υπό γερμανική κατοχή. Μην έχοντας οδό διαφυγής αναγκάσθηκαν να παραδοθούν.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου