expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η Νομική Διάσταση Aντιμετώπισης του Barbarossa




Barbaros 1a LLLLLLL

 Πέντε περίπου εβδομάδες πρίν από την ολοκλήρωση των παράνομων σεισμικών ερευνών που διεξάγει η κρατική τουρκική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ για λογαριασμό του Ψευδοκράτους, η διπλωματική αντιμετώπιση των τουρκικών παραβάσεων έχει μέχρι τώρα παράξει θετικά αποτελέσματα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο, η κοινή διακήρυξη του Καΐρου στις 8 Νοεμβρίου και το πιο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έδωσαν σε διαφορετικά επίπεδα έμφασης την δέουσα απάντηση στην Τουρκία. Προφανώς και η απάντηση αυτή -ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο- δεν επαρκεί σε αυτή τη φάση για να δημιουργήσει το απαραίτητο αποτρεπτικό δυναμικό που θα εμποδίσει μια νέα τουρκική NAVTEX μέσα στο 2015.


Αντιθέτως, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό, θα υπάρξουν πιέσεις -υπό βρετανική ενορχήστρωση- που θα επιδιώξουν το άνοιγμα και νέων ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, κάτι που θα δοκιμάσει την αξιοπιστία των κυπριακών και ελλαδικών “κόκκινων γραμμών”. Η Άγκυρα, όπως απέδειξε και η προσπάθειά της να αγοράσει εξέδρες γεώτρησης από τη Ρουμανία και το Αζερμπαϊτζάν, δεν πείθεται ακόμη ότι θα έχει να αντιμετωπίσει επαρκές κόστος ώστε να μην προχωρήσει σε έναν νέο γύρο κλιμάκωσης.
Παράλληλα λοιπόν με το μακροσκοπικό επίπεδο αντίδρασης (διπλωματική αποτροπή) η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προκαλέσει άμεσο κόστος και σε ένα άλλο πολύ πιο προσωπικό, άμεσο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο στρεφόμενη νομικά εναντίον εκείνων των φυσικών και νομικών προσώπων που υποστηρίζουν (α) τη λειτουργία του σκάφους Barbarossa το οποίο ενεργεί στηριζόμενο κατά πλειοψηφία σε μή-τουρκικό προσωπικό, (β) των δύο συνοδευτικών σκαφών Kofso & Deep Supporter που λειτουργούν υπο τη σημαία της Μάλτας και του Γιβραλτάρ και (γ) εκείνων των εταιριών που θα επιδιώξουν να επεξεργασθούν τα σεισμικά δεδομένα της γεώτρησης για λογαριασμό της ΤΡΑΟ.
Τα ανωτέρω φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να εγκληθούν και εν συνεχεία να διωχθούν στον τόπο κατοικίας τους και την επαγγελματική τους έδρα για τη συμμετοχή τους σε παράνομες έρευνες που διεξάγονται κατά τρόπον που (α) βλάπτουν τα προφανή και διεθνώς αναγνωρισμένα συμφέροντα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (β) αντικρούουν τα συμφέροντα άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών πετρελαϊκών εταιριών που ακολούθησαν την νόμιμη οδό απόκτησης αυτών των σεισμικών δεδομένων και έχουν προχωρήσει στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με βάσει την ερμηνεία/αξιολόγηση των δεδομένων αυτών, (γ) συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος τεχνητής αστάθειας και ανασφάλειας που επιδιώκει να εξυπηρετήσει τον πάγειο τουρκικό στόχο ακύρωσης των διεξαγόμενων γεωτρήσεων.
Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή και μακροχρόνια, ενώ ενδέχεται να μην οδηγηθεί σε δικαστική επίλυση, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταστεί σαφές σε αυτές τις εταιρίες και σε αυτούς τους ειδικούς που σπεύδουν να συνδράμουν την τουρκική επιθετικότητα ότι θα υπάρξει σαφές και άμεσο κόστος σε προσωπικό επίπεδο όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς. Πρέπει να καταστεί στο πλαίσιο αυτό σαφές και από την πλευρά της Ελλάδος ότι οι εταιρίες που ελέγχουν τα ανωτέρω συνοδευτικά πλοία δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν ποτέ στις ελλαδικές γεωτρήσεις που προγραμματίζονται μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτροπή και σε αυτό το επίπεδο η Τουρκία δεν θα δυσκολευθεί αργά ή γρήγορα είτε να αγοράσει πλατφόρμα γεώτρησης είτε να παραγγείλει την κατασκευή μιας τέτοιας πλατφόρμας. Συνεπώς όταν ο υποψήφιος νορβηγός, κορεάτης, κινέζος ή βραζιλιάνος κατασκευαστής της πλατφόρμας γεώτρησης ρωτήσει την Τουρκία “πώς θα καλυφθώ έναντι ενδεχόμενων κυπριακών αντιδράσεων”, η Άγκυρα θα μπορέσει -εάν της το επιτρέψουμε- να απαντήσει “γιατί φοβάσθε; Τι έπαθαν το Kofso και το Deep Supporter;”.
* του Δρ.Θεόδωρου Τσακίρη, Επίκουρου Καθηγητή Γεωπολιτικής & Υδρογονανθράκων Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μέλος Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών Κύπρου.


Source:
ENERGYPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου