expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Τρεις παραστάσεις αυτό το διήμερο στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας










Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού συνεχίζεται αυτό το διήμερο με σημαντικές παραστάσεις:
- Σήμερα Σάββατο 18 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο στούντιο του Μεγάρου Χορού για 1η φορά στην Ελλάδα παρουσιάζει η Wen-Chi Su (Ουέν-Τσι Σου) την περφόρμανς "Off the map". Σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει το άυλο φως της αυγής και κάθε τόσο μεταβάλλεται από ουρανό, σύννεφα, σε θάλασσα, νύχτα, το γυναικείο σώμα κινείται αργά, με ακρίβεια και σταθερότητα. Ενα σώμα ευάλωτο μα σθεναρό, εύθραυστο όπως ο άνθρωπος μέσα στον ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο μεταβιομηχανικό κόσμο. 

- Σήμερα Σάββατο 18 Ιουλίου στις 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή 19 Ιουλίου
στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο οι "Igor and Moreno" παρουσιάζουν την "Idiot-Syncrasy". Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Αναζητώντας πώς θα αλλάξουν τον κόσμο και συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν γίνεται με μια παράσταση, κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν δοκιμάζοντας πράγματα που χρειάζονται μια εμμονή. Εμπνευσμένοι από την πολυφωνική μουσική της Χώρας των Βάσκων και τους παραδοσιακούς χορούς της Σαρδηνίας, εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό της ταυτόχρονης εκτέλεσης στην κίνηση: οι δύο χορευτές είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης συγχρονισμένοι αλλά ο καθένας τους χορεύει «σε άλλο τόνο». Το Idiot-Syncrasy, είναι ένα έξυπνο ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή, ανοιχτό στην ερμηνεία του κάθε θεατή. Μέσα στη διφωνία της διαρκούς κίνησης, οι αλλαγές που προκύπτουν στη δραματουργία φέρνουν στη σκηνή σικελικά και βασκικά τραγούδια a cappella, παιχνίδια με τη βαρύτητα, την ταχύτητα, το φως και το σκοτάδι. Μα κυρίως φέρνουν την εγγύτητα και την ένωση.
Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas γνωρίστηκαν το 2006 και από τότε δεν έπαψαν να συνεργάζονται. Σπούδασαν στο London Contemporary Dance School στο "The Place" και άρχισαν να χορογραφούν στο πλαίσιο της κολεκτίβας "BLOOM!" και αργότερα της ομάδας τους "Igor and Moreno". Στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους παραμένει το ανθρώπινο σώμα και η κίνηση ως φορέας αλλαγών, η θεατρική πράξη ως μέσο κάθαρσης και η ανθρώπινη φύση με όλα αυτά που την κάνουν τόσο ξεχωριστή. Το 2015 η χορογραφία τους "Idiot-Syncracy" επελέγη από το δίκτυο "Aerowaves" και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του δικτύου "Spring Forward". Η παράσταση δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του "The Place" και με χρηματοδότηση από το "Arts Council" μέσω του προγράμματος "Grants for the Arts" και με την υποστήριξη των: Yorkshire Dance, Cambridge Junction, Centro per la Scena Contemporanea (Μπασσάνο, Ιταλία), Aerowaves και του BAD Festival (Μπιλμπάο, Ισπανία). Η ομάδα Igor and Moreno παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παράσταση "Idiot-Syncracy" έχει επιλεγεί από το διεθνές δίκτυο χορού "Aerowaves".
- Σήμερα Σάββατο 18 Ιουλίου και αύριο Κυριακή 19 Ιουλίου στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Χορού στις 10 μ.μ. η εκρηκτική χορεύτρια και χορογράφος Dada Masilo (Ντάντα Μασιλό) από τη Νότιο Αφρική παρουσιάζει την "Carmen". Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 15 ετών. Εκρηκτική, προκλητική, χωρίς δισταγμούς στις εικονοκλαστικές εκδοχές των μύθων του χορού που ανατέμνει, αλλά και χωρίς ταμπού στη θεματολογία που θίγει, τις επιλογές, τη γλώσσα του σώματος και την ειλικρίνεια, η Νοτιοαφρικανή Ντάντα Μασιλό, φαινόμενο χορεύτριας και χορογράφου, μας προτείνει μια Κάρμεν ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας. Κρατώντας τη δομή και τα στερεότυπα της Κάρμεν, «σιγοψήνει» τους ήρωές της μέχρι να εκραγούν: μια Κάρμεν ερωτική, προκλητική, ανεξάρτητη, που ξέρει καλά τι διακυβεύεται στο παιχνίδι με τους άντρες γύρω της, κι ένας Δον Χοσέ κτητικός, αρρενωπός, εκδικητικός, βίαιος σαν τα αρσενικά του πολέμου, που θα καταλήξει ταύρος στην αρένα... Αναπόφευκτα θα χυθεί αίμα – όμως όχι το αναμενόμενο... Θεαματική, ανατρεπτική, και σίγουρα εκπληκτικά χορευτική, αυτή η Κάρμεν φιλοδοξεί να μας κερδίσει δοξάζοντας το χορό σε όλες του τις διαστάσεις. Η Ντάντα Μασιλό ίδρυσε την πρώτη της ομάδα χορού στα δώδεκα – τις "Peacemakers", μια ομάδα κοριτσιών στο Γιοχάνεσμπουργ κ– προτού βρει καταφύγιο στο διάσημο θέατρο χορού Dance Factory στο Νιούταουν, όπου παρουσίασε όλες τις δημιουργίες της στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Μετά την εκπαίδευσή της στον κλασικό και σύγχρονο χορό, τη συναντάμε, το 2005, στη σχολή "PARTS" της Αν Τερέζα Ντε Κεερσμαίκερ στις Βρυξέλλες. Ξαναρχίζει να παρουσιάζει έργα της το 2008 και βρίσκεται αμέσως στο κέντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρώπη με την ανατρεπτική Λίμνη των Κύκνων, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/71156-parastaseis-21o-diethnes-festival-xoroy-kalamatas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου