expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ο ιός BES μπορεί να μολύνει τις ελληνικές τράπεζες







Κίνδυνο για ενδεχόμενη μόλυνση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την κατάρρευση της Banco Espirito Santo επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη. Όπως χαρακτηστικά αναφέρουν άνθρωποι σε καίρια πόστα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη "Η κρίση δεν έχει τελειώσει και οι τράπεζες δεν είναι ασφαλείς", αυτό αποκαλύπτει η πολύκροτη υπόθεση της μεγαλύτερης πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo. Τι κι αν η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε προ μηνών την αποδέσμευση από τα δεσμά του Μνημονίου με διθυραμβικά
δημοσιεύματα από τα διεθνή media και επαίνους από την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Το σκηνικό παραμένει κινούμενη άμμος. Η κυβέρνηση της χώρας αναγκάζεται τώρα να διασώσει τη BES με 4,9 δισ. μετατρέποντας την χρεοκοπημένη τράπεζα σε Bank Bank και δημιουργώντας νέα την Novo Banco, μέσω του ειδικού fund για την εκκαθάριση τραπεζών που δημιουργήθηκε το 2012.

Του Χρήστου Φράγκου

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Carlos Costa προσπαθώντας να προλάβει δημοσιεύματα και παραφιλολογία για το κόστος της διάσωσης επισήμανε ότι δεν επηρεάζει τα δημοσιονομικά και τους φορολογούμενους.

Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές η εξέλιξη αποτελεί πισωγύρισμα για την Πορτογαλία, η οποία μόλις προ μηνών βγήκε από το Μνημόνιο έχοντας δανειστεί συνολικά 78 δισ. από το ΔΝΤ και τον ESM κυρίως για να σώσει τις τράπεζές της.

Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων την Παρασκευή ήταν ενδεικτική της προσδοκίας που είχε δημιουργηθεί για τη διάσωση της BES, με τις αποδώσεις να σκαρφαλώνουν στο 3,78%.

Τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η υπόθεση της Banco Espirito Santo αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία των προγραμμάτων διάσωσης και ιδιαίτερα της ΕΚΤ και του τραπεζικού τομέα, καθώς αποδεικνύεται ότι τα κρυμμένα προβλήματα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια…

Η Πορτογαλία θα αντλήσει τα 4,9 δισ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 6,4 δισ. που είχε απομείνει από το αρχικό δάνειο για τη διάσωση των τραπεζών.

Η υπόθεση της BES και τα εν εξελίξει stress test της ΕΚΤ βάζουν πάγο στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή των κεφαλαίων 11,5 δισ. που διαθέτει ακόμα το ΤΧΣ ή αλλαγή της χρήσης τους.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές η υπόθεση της BES μπορεί να περιορίσει το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε στις αγορές για τις ελληνικές τράπεζες, θέτοντας εν αμφιβόλω ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο συνδυασμός της BES με την αβεβαιότητα των stress tests και οι εξαντλητικοί φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες καταθέσεις δρουν ανασταλτικά για την εισροή κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες τόσο επίπεδο καταθέσεων όσο και σε μετοχική βάση.



Αρχική Ροή Δημοφιλέστερα

Sofokleousin Mobile 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου