expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αρμενική Γενοκτονία – Τα έγγραφα του Φόρειν ΄Οφις-Armenian Genocide


Τα έγγραφα του Φόρειν ΄Οφις  1894 – 1922 που το  σημερινό Φόρειν ΄Οφις δεν τολμά να προβάλει!

Ο Βρετανός (με αυστραλιανή καταγωγή) δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας  Geoffrey Robertson QC κλείνοντας το κεφάλαιο 7 του βιβλίου του «Μια άβολη Γενοκτονία – Ποίος θυμάται τώρα τους Αρμένιους;» στο οποίο αναφέρεται στην πολιτική του Φόρειν ΄Οφις (βάση εγγράφων για τα χρόνια 1997 -2009)
για το πως και γιατί να  αποφεύγουν οι Βρετανοί υπουργοί και διπλωμάτες να ενοχλούν  την Τουρκία με αναγνώριση της Γενοκτονίας,  γράφει για την άρνηση του Φόρειν ΄Οφις:
 «Πρέπει να πάει πιο πέρα. Πρέπει να σταματήσει να μιλά για τραγωδία.  Να χρησιμοποιεί τη σωστή λέξη, τα γεγονότα του 1915 δεν ήταν τραγωδία αλλά έγκλημα. Ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας  – όπως είχε πει η Βρετανία το 1915 και πρέπει να το επαναλάβει το 2015».
Kremm 1a
Η φωτογραφία με δολοφονίες Χριστιανών από δημοσίευμα της Daily Mail 17.4.2015  δίχως να ονομάζονται οι εικονίζοντες.  Ο στρατιωτικός με τον κόκκινο κύκλο στο κεφάλι – που βάλαμε εμείς – αναγνωρίστηκε από τον συμπατριώτη μας από τη Βοστόνη Γ. Γιαλτουρίδη, ως ο Γερμανός στρατηγός Οτο Βον Λιμαν Σάντερς. Σημειώνω ότι η Ντέιλι Μέιλ δεν τον αναγνώρισε και προφανώς τον εξέλαβε ως Τούρκο μαζί με τους υπόλοιπους. Επίσης δίπλα από τον Γερμανό εικονίζεται ο Μουσταφά Κεμάλ.
Το Βρετανικό Κρατικό Αρχείο όπως το Αμερικανικό, το Γερμανικό, το  Γαλλικό, είναι από τα πλέον πλούσια σε αδιάσειστα στοιχεία για τα τουρκικά εγκλήματα εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στα χέρια των  συνεχιστών της , Νεοτούρκων και σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ από το 1894 μέχρι το 1922. (Οι πρώτες σφαγές των Αρμενίων ξεκίνησαν το 1894 – 1896). Για να επαναλάβει, λοιπόν,  το Φόρειν ΄Οφις εν έτη 2015 ότι είχε πει το 1915 πρέπει να τολμήσει να χρησιμοποιήσει  τα εφιαλτικά για την Τουρκία έγγραφα,  που το 1915 άφησαν κληρονομιά στην Ιστορία,  οι προκάτοχοί του.
Ακριβής ημέρα σήμερα  (24.4.2015) της Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας, ημέρα συμπλήρωσης μιας εκατονταετίας από το 1915, ας παραθέσω ορισμένα  από τα έγγραφα αυτά.
Μια λεπτομερής, ιστορική έκθεση του Βρετανού τότε αξιωματούχου του Φόρειν Όφις George W. Rendel,  ημερομηνίας 20 Μαρτίου 1922 που περιέλαβα ολόκληρη και στο βιβλίο μου για την Ποντιακή Γενοκτονία με τίτλο «Γενοκτονία» που εξέδωσα στη Λευκωσία το 1998, και στην οποία καταγράφονται τα φρικιαστικά εγκλήματα των Τούρκων εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, γράφει ξεκινώντας στην πρώτη της παράγραφο:
“Το αποτέλεσμα της ανακωχής με την Τουρκία στις 30.10.1918, μάλλον τερμάτισε προσωρινά τις εξοντώσεις των μειονοτήτων από τους Τούρκους που συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στο διάστημα αυτό είναι γενικώς αποδεκτό ότι 1,500.000 Αρμένιοι εξαφανίστηκαν  κάτω από συνθήκες υπέρτατης βαρβαρότητας, και άλλες 500,000 ΄Ελληνες απελάθηκαν από τους οποίους ελάχιστοι έχουν επιζήσει. …Είναι αναγκαίο να αναφερθούμε σε αυτές τις, προ της συνθήκης, εκτελέσεις εφόσον υπάρχει σήμερα μια ισχυρή τάση να υποβαθμιστούν ή να παραγνωριστούν, για να θεωρηθούν όσες τέτοιες θα ακολουθήσουν τη συνθήκη, ως μεμονωμένα επεισόδια που θα προκαλέσουν οι ΄Ελληνες που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη και η γενική Πολιτική των Συμμάχων απέναντι στην Τουρκία…»
Και συνεχίζει πιο κάτω.
«…1919
Μετά την εκεχειρία οι Συμμαχικές Δυνάμεις και ειδικότερα η Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας αναγνώρισε τη ηθική υποχρέωση να βοηθήσει για αντιμετώπιση των όσων κακών υπέφεραν οι μειονότητες κατά την διάρκεια του πολέμου, ανεξάρτητα απ΄ότι μπορεί να γίνει με μια τελική διευθέτηση. Ειδικά στοχεύουν να διασφαλίσουν: 1) Την αποκατάσταση των κατασχεθέντων περιουσιών (που συνεπάγεται τον επαναπατρισμό στη Τουρκία ευάριθμων προσφύγων), 2) την ανεύρεση Χριστιανών γυναικών και παιδιών σε μουσουλμανικά χέρια και 3) Καθορισμό της ευθύνης για τις σφαγές κατά τον πόλεμο…»
Σε  άλλο σημείο η έκθεση αναφέρει:
«.. Από ένα αριθμό 170,000 γυναικών και παιδιών σε μουσουλμανικά χέρια σώθηκαν οι 90,000. Ορισμένοι Τούρκοι εγκληματίες εξορίστηκαν στη Μάλτα όμως μετά αφέθησαν ελεύθεροι.  Ενωρίς το Μάιο του 1919 ξανα-ξεκίνησαν οι καταδιώξεις των Αρμενίων και Ελλήνων σε ολόκληρη τη Ανατολία και το Πόντο… Οι χειρότερες περιπτώσεις αδικίας έναντι των Χριστιανών έμειναν αναπάντητες… Οι Χριστιανοί είναι κατατρομαγμένοι… τα κύρια θύματα είναι φυσικά τα απροστάτευτα χριστιανικά χωριά. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα και δεν πρόκειται να σηκώσει το δακτυλάκι της να βοηθήσει τους Χριστιανούς, πίσω απ΄όλες αυτές τις καταστάσεις βρίσκεται ο Μουσταφά Κεμάλ…
1920
Η πρώτη μαζική σφαγή μετά την εκεχειρία ήταν στη Marash η οποία είχε μεγάλο αρμενικό πληθυσμό. Οι πλέον φρικιαστικές λεπτομέρειες των σφαγών στη Marash βρίσκονται στα σημειωματάρια του Δρ. Crathern,  γραμματέα της αμερικανικής αποστολής της YMCA. Η σφαγή ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Βρετανό περιφερειακό πράκτορα των μυστικών μας υπηρεσιών, μεταξύ 15,000 μέχρι 20,000 Αρμένιοι εξοντώθηκαν.  Οι περισσότερες γυναίκες δολοφονήθηκαν με τσεκούρια.  Πολλές από τις γυναίκες και πολλά παιδιά υπέστησαν άγριους βασανισμούς προτού δολοφονηθούν.  Ο περιγραφές του Δρ. Crathern για τις εικόνες είναι «βασανισμοί κόλασης» και τις οποίες είδε με τα μάτια του είναι δύσκολο να ξεχάσει…»
Στις 11 Μαίου 1922 ο κ. Ρέντελ έλαβε το πιο κάτω τηλεγράφημα  από βρετανική αποστολή στην Τουρκία:
“ Δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανή αμφιβολία ότι η Άγκυρα σκοπίμως εξοντώνει όλες τις χριστιανικές μειονότητες και ότι δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν το σχέδιο αυτό και στην περιοχή της Σμύρνης.  Η προπαγάνδα τους εναντίον των καταστάσεωγ  αυτών, σκοπό έχει να τους καλύπτει μονάχα. ΄Έχουμε καθαρές αποδείξεις και μαρτυρίες ότι οι Τούρκοι είναι ανάξιοι όσο ποτέ να κυβερνήσουν τους ίδιους ή άλλους. Δεν μπορώ να δω πως μπορούμε να παραδώσουμε τη Σμύρνη προτού οι ΄Ελληνες και οι Αρμένιοι φύγουν πρώτα… Και δεν βλέπω όμως ούτε το λόγο για να φύγουν. Εφόσον οι Τούρκοι είναι ανίκανοι να συμμορφωθούν με τις πλέον βασικές αρχές του πολιτισμού θα πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα των ζώντων Χριστιανών για τα δικαιώματα νεκρών Τούρκων.. Έτσι και επιβληθεί ξανά τουρκική κυριαρχία θα είναι αδύνατον να προστατευθούν οι μειονότητες. Η μόνη τους ασφάλεια όπως λένε και οι Έλληνες είναι  η παρουσία Ελληνικού Στρατού».
Οι δε Τάιμς του Λονδίνου στις 5 Μαίου 1922 έγραψαν για 10,000 Έλληνες δολοφονημένους με τίτλο « Turks’ insane savagery” (Η φρενοβλαβής αγριότητα των Τούρκων).
Πόσο δίκαιο είχε ο Βρετανός αξιωματούχος George. W. Rendel to 1922 στη πρόβλεψή του ότι τα εγκλήματα αυτά θα παραγνωρίζονταν γι΄αυτό και τα κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί του, και που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες ελεύθερα στα βρετανικά Αρχεία στο Λονδίνο και που ενσυνείδητα αγνοεί το σημερινό Φόρειν ΄Οφις για να μην ενοχλήσει την οικονομική συνέταιρό του Τουρκία,
το υπέδειξαν περίτρανα τα νεότερα βρετανικά έγγραφα για τα έτι 1997 – 2009. Τα οποία εξασφάλισε ο δικηγόρος Geoffrey Robertson QC, από  το Φόρειν ΄Οφις αναγκάζοντάς το να τα  αποδεσμεύσει βάση του Νόμου 2000 περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης,  για να φανερωθεί η σκόπιμη βρετανική υποκρισία συγκάλυψης των τουρκικών εγκλημάτων.
Daily Mail 17.4.2015
Ένα από τα εκατοντάδες άρθρα που συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τις εφημερίδες και ιστοσελίδες παγκοσμίως είναι και αυτό της 17ης Απριλίου 2015   της Ντέιλι Μέιλ στο Λονδίνο με τίτλο:
Η Γενοκτονία των Χριστιανών:  Το αιματοκύλισμα της διαφθοράς που ξεπέρασε ακόμα και τις σημερινές βαρβαρότητες του ισλαμικού κράτους – 100 χρόνια μετά η Τουρκία σήμερα αντιμετωπίζει την παγκόσμια αηδία για την άρνησή της να παραδεχθεί τις σφαγές πέραν του ενός εκατομμυρίου Αρμενίων.
To 1915 οι κυβερνήτες της Οθωμανικές αυτοκρατορίας γύρισαν το μίσος τους εναντίον των Αρμενίων. Οι καταδιώξεις της μειονότητας μετατράπηκαν σε αχαλίνωτη αγριότητα.
Το άρθρο είχε και προειδοποίηση για τις γραφικότητες των φωτογραφιών.
Genocide of the Christians: The blood-soaked depravity exceeded even today’s atrocities by Islamic State – now, 100 years on Turkey faces global disgust at its refusal to admit butchering over a MILLION Armenians
‘Εγραψε μεταξύ άλλων το άρθρο: «Over the next six months, there was to be a systematic uprooting and slaughter of perhaps as many as 1.5 million Armenians — on the grounds that they were infidels, racially inferior ‘dogs’ and traitors who were siding with Russia against Turkey.»
«Τους επόμενους έξι μήνες (εννοεί μετά τις 24 Απριλίου 1915) υπήρξε ένας συστηματικός ξεριζωμός και σφαγή περίπου 1.5 εκ Αρμενίων – με δικαιολογία ότι ήσαν άπιστοι, φυλετικά κατώτεροι,  ‘σκύλοι’ και προδότες που συμμαχούσαν με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας».
Να προσθέσω όμως ότι ναι μεν οι βαρβαρότητες και η εξόντωση των Αρμενίων ξεκίνησε επί Οθωμανών όταν και ξεκίνησε και το ξήλωμα της αυτοκρατορίας, η πολιτική εκείνη υιοθετήθηκε σθενερά από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους Νεοτούρκους του,  ο οποίος την συνέχισε και την ολοκλήρωσε μέχρι το 1922 επεκτείνοντας την όσο βάρβαρα και απάνθρωπα μπορούσε  εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων περιλαμβανομένων και Εβραίων.  Γι΄αυτό και η Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας καθιερώθηκε η 19 Μαίου 1919 ημέρα που ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και διέταξε την τελική εξόντωση και εθνολογική κάθαρση των περιοχών δηλαδή των Ελλήνων του Πόντου.
Kremm 2bΜετά το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης ο αριθμός των θυμάτων κατέγραφε 353.000 δολοφονημένους Έλληνες.
Τους είχε συμβουλεύσει ο Γερμανός Σάντερς: “…Σας διαβεβαιώνω, ότι οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, οι αρρώστιες του εξαντλητικού τύφου και της χολέρας, οι κακουχίες και η ασιτία, θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που εσείς θέλετε και υπολογίζετε να κάνετε με τις σφαγές…”  Συμβουλή που ακολούθησαν οι Νεότουρκοι με τις πορείες θανάτου προς την έρημο… (Από υπόμνημα Φανούλας Αργυρού για την Ποντιακή Γενοκτονία 2000).
Kremm 3c
Children, whose parents had been killed for their ethnicity and religion in the brutal genocide here pictured together in 1918 (Daily Mail 17.4.2015)  (Παιδιά οι γονείς των οποίων δολοφονήθηκαν για την εθνικότητα και τη θρησκεία τους κατά τη διάρκεια της κτηνώδους γενοκτονίας το 1918- Ντέιλι Μέιλ 17.4.2015).
Kremm 5e
Φωτογραφία – όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Ιδρύματος Μελκονιάν στη Λευκωσία το 1924

Σχολή Μελκονιάν στη Λευκωσία
Εδώ να σημειώσω ότι το γνωστό  ιστορικό Αρμενικό Ινστιτούτο Μελκονιάν στη Λευκωσία, προτού εξελιχθεί αργότερα σε ένα φημισμένο εκπαιδευτήριο, κτίστηκε αρχικά και αποκλειστικά για να στεγάζει ορφανά σαν αυτά από την γενοκτονία, γενναιοδωρία των αδελφών Garabed & Krikor Melkonian και άνοιξε τις πόρτες του για εκατοντάδες τέτοια παιδιά το 1926.
Kremm 4d
A Turkish official teases starving Armenian children during the genocide in Turkey in 1915 (Daily Mail 17.4.2015) – Στη φωτογραφία αυτή, ένας Τούρκος αξιωματούχος παίζει με το πόνο και τη πείνα Αρμενοπαίδων κατά την διάρκεια της γενοκτονίας το 1915.
Θα κλείσω με αυτά που έγραψε  σε άρθρα της η βρετανική Γκάρτιαν στις 22 Απριλίου, 2015.
«Η Βρετανία καταδίκασε τις σφαγές αλλά ισχυρίζεται ότι το αρμενικό θέμα ακόμα δεν κρίθηκε νομικά. Παρόλα ταύτα, με δηλώσεις όπως του Πάπα, τα Ηνωμένα Έθνη, εθνικά κοινοβούλια ποινικοποιώντας την άρνηση της γενοκτονίας, και αναγνώριση της από σχεδόν όλες τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλά κοινοβούλια, περιλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού, ένα τέταρτο του κόσμου στην πραγματικότητα αναγνώρισε την γενοκτονία. Καθαρή άρνηση γίνεται μόνο από την Τουρκία και το Αζερμπαιτζάν».
Αιωνία η Μνήμη όλων των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας  (Ελλήνων και Ασσυρίων), της πρώτης τέτοιας του περασμένου αιώνα.
 
Πηγή:
Φανούλα Αργυρού
agora-dialogue.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου