expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο TASS

Συνέντευξη Τσίπρα πριν την συνάντηση με τον Πούτιν:

 «Έτος Σταθμός το 2016 για Ελλάδα και Ρωσία»
Λίγο πριν την επίσκεψη του στη Ρωσία, η οποία έχει προκαλέσει τριγμούς σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS, Μιχαήλ Γκουζμάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ευκαιρία ουσιαστικής αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, καθώς αυτός είναι ένας δρόμος προς το πουθενά».

Και συνέχισε: «Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσική Ομοσπονδία. όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο χρόνο επλήγησαν οι σχέσεις αυτές καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν έκαναν αυτά που θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποφύγουν αυτήν την παράλογη πολιτική κυρώσεων, κατά τη γνώμη μου, εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα είναι ότι το εμπάργκο που επιβλήθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχει βλάψει σοβαρά την ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για την ουκρανική κρίση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε: «Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η επίτευξη των συμφωνιών του Μινσκ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Νομίζω πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία».

Τελειώνοντας, σε ερώτηση για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας απάντησε: ‘Όπως το αντιλαμβάνομαι, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ: HELLASFORCE

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ευκαιρία να συναντηθώ με εσάς. Κάνουμε αυτή τη συζήτηση σχετικά με την πρώτη σας επίσκεψη στη Ρωσία με την ιδιότητα του επικεφαλής της κυβέρνησης. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή την επίσκεψη, από τις συνομιλίες που θα έχετε με τη ρωσική ηγεσία και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και ποια είναι τα σχέδιά σας για αυτό το ταξίδι σε γενικές γραμμές;

«Είναι μια ευκαιρία να θέσoυμε νέες βάσεις στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Να τις δούμε πιο σοβαρά και να δώσουμε μια νέα ώθηση. Οι σχέσεις αυτές έχουν πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες. Έχουν ωριμάσει κατά τη διάρκεια της κοινής πάλης των λαών μας, αν και θα ήθελα να πω πως αυτές οι σχέσεις ορισμένες φορές τα προηγούμενα χρόνια γνώρισαν μια περίοδο ψύχρανσης. Δεν ξέρω αν ήταν σαν τον χειμώνα της Σιβηρίας, αλλά ήταν ένας βαρύς. Τώρα που διανύουμε ανοιξιάτικες μέρες, θέλουμε να καλωσορίσουμε την άνοιξη σωστά. Για την προώθηση της πραγματικής ανάπτυξης των σχέσεών μας. Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. Υπάρχουν κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς – την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και τη γεωργία. Θα πρέπει να εξετάσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο: ως επί το πλείστον πόσο εποικοδομητική μπορεί να είναι η συνεργασία μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέσει τη Δύση και τη Ρωσία».

Κύριε Πρωθυπουργέ, κάνατε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση για την επίδραση των σχέσεων μας που έχουν πολύ βαθιές ρίζες: σχεδόν 200 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Σε γενικές γραμμές η Ρωσία είχε πάντα μια πολύ ζεστή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Εμείς το εννοούμε πραγματικά. Παρεμπιπτόντως, θα ήταν πολύ σωστό να πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει πολύ καλή συνεργασία σε διάφορους τομείς: στον τομέα της ενέργειας, της επιστήμης και της μηχανικής, των ανθρωπιστικών υποθέσεων, ακόμη και στρατιωτική-τεχνική σχέσεις. Απ ‘όσο γνωρίζω, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί στρατιωτικό υλικό ρωσικής κατασκευής. Δεν είμαι σίγουρος, όμως, αν ο ελληνικός στρατός έχει τα S-300 συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να θίξω κάποιες λεπτομέρειες, όπως όταν βλέπετε το μεγαλύτερο δυναμικό, όπου έχουμε τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, και τι πρέπει να κάνουμε μαζί για να κάνουν αυτές τις σχέσεις ακόμη ισχυρότερες;

«Είναι μεγάλη αλήθεια πως υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας για τις δύο χώρες, ιδίως, στους τομείς της ενέργειας σφαίρα. Μπορούμε να δώσουμε ώθηση στις εμπορικές σχέσεις μας σε ένα νέο επίπεδο. Μπορούμε να διατηρήσουμε σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσία. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας πέρασαν κρίση, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποφευχθεί η πολιτική των κυρώσεων – πολύ ανόητη, κατά τη γνώμη μου. Ως αποτέλεσμα ακολούθησε το εμπάργκο για την ελληνική γεωργική παραγωγή, το οποίο προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ευκαιρίες για να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει για να προωθηθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Το επόμενο έτος – 2016 – θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία από την άποψη αυτή. Θα είναι ένας έτος σταθμός ανάμεσα στη Ρωσίας και την Ελλάδα, την Ελλάδα και τη Ρωσία. Επίσης, φέτος θα γιορτάσουμε την 70η επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, μια νίκη των λαών κατά του ναζισμού. Αυτό το ιωβηλαίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ρωσικό και τον ελληνικό λαό. Όπως έχω ήδη πει, οι λαοί μας έχουν σφυρηλατήσει αδελφικές σχέσεις, επειδή αγωνίζονταν μαζί σε κρίσιμα σημαντικές στιγμές στην ιστορία. Ελλάδα και Ρωσία είναι οι δύο χώρες που πληρώνουν περισσότερο από τις άλλες με το αίμα τους τον αγώνα ενάντια στο ναζισμό. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας βάσης, από τις κοινές ρίζες των χωρών και των λαών μας, που μοιράζονται την ίδια πίστη. Εμείς δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε αυτό. Είναι αυτές οι ρίζες που θα πρέπει να τονιστούν, αλλά ας αποφύγουμε να περιοριζόμαστε στις προθέσεις. Ας δούμε τι μπορεί να γίνει για να γίνουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών σε κρίσιμα ζητήματα πιο ουσιαστική. Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν κοινού αγώνα και μπορούμε να περπατήσουμε κατά μήκος μιας κοινής πορείας, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογη μέλλον».

Μιλήσατε για μια πολύ αξέχαστη ημερομηνία που είναι ιερή για όλους τους Ρώσους – την 70η επέτειο της νίκης. Ξέρω ότι αυτή η ημερομηνία θα πρέπει να σημειώνεται και στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι της γενιάς μου θυμούνται καλά το όνομα του άνδρα, ένα μέλος του κόμματός σας, του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ανέβηκε στην Ακρόπολη για να γκρεμίσει τη ναζιστική σημαία. Αυτές τις μέρες ο 91χρονος Γλέζος, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα γιορτάσει την εκδήλωση; Τι θα κάνει για τον εορτασμό της επετείου; Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, επειδή εκατοντάδες συμπατριώτες μου βοήθησαν την Ελληνική Αντίσταση στην καταπολέμηση των Ναζί

«Αυτό ισχύει. Οι αναμνήσεις μας από αυτό είναι ακόμη νωπές. Ο Αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στο φασιστικό ολοκληρωτικό καθεστώς, ενάντια στον ναζισμό του 1940-1944 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εθνικού μας προσδιορισμού. Πιστεύω ότι η ημερομηνία αυτή δεν πρέπει να γιορτάζεται μόνο για χάρη της μνήμης των ηρώων, αλλά και για την εξαγωγή διδαγμάτων που μπορούν να μας βοηθήσουν σήμερα. Αυτή η πάλη ενάντια στον ολοκληρωτισμό, κατά την ιδεολογία του μίσους, του ρατσισμού και του εθνικισμού, πιστεύω, ακούγεται ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, που εξακολουθεί να ισχύει αυτές τις μέρες. Η απειλή ενός άλλου, η αύξηση αυτών των σκοτεινών δυνάμεων, η μισανθρωπία, η εχθρότητα μεταξύ των λαών, ο ρατσισμός και άλλα είδη ολοκληρωτισμού που διαφαίνονται στον ορίζοντα της Ευρώπης και πάλι. Ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην άνοδο του φασισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη σήμερα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έχουν προσχωρήσει στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό, με το κύμα της κρίσης των τελευταίων ετών είδε ρατσιστικές δυνάμεις να αποκτούν δύναμη και πάλι. Ένα ακροδεξιό κόμμα έχει καταφέρει να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα έχει πολύ λίγες έδρες εκεί. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για εμάς όχι μόνο να σηματοδοτήσουμε τη νίκη ως μια επέτειο μία φορά το χρόνο, αλλά για να τη θυμόμαστε σε όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως ίσως θυμάστε, το πρώτο βήμα που έκαναν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία μπροστά από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν να πάω στην Καισαριανή. Στην πραγματικότητα, ο όρκος που πήρα ήταν ένας όρκος που απευθύνεται προς τους άγνωστους Έλληνες αγωνιστές, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς μια ελεύθερη ζωή σήμερα. Ήταν ένας όρκος στο όνομα της κυριαρχίας και της ελευθερία του ελληνικού λαού».

Κύριε Πρωθυπουργέ, σίγουρα γνωρίζετε ότι όλοι στη Ρωσία ξέρουν πολύ καλά ότι στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζετε σταθερά για την ακύρωση των λεγόμενων κυρώσεων κατά της χώρας μου. Θα είστε πολύ συνεπής σε αυτές τις προσπάθειες. Νομίζετε ότι θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσέξει τη στάση σας σχετικά με την ακύρωση των κυρώσεων και τελικά να την υποστηρίξει; Και σε ποιο βαθμό;

«Είναι αλήθεια ότι μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έλαβα ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ), ο οποίος πίστευε ότι η στήριξη στην Ελλάδα για την επιβολή κυρώσεων ήταν σχεδόν ένα τετελεσμένο γεγονός. Έκανα ένα τηλεφώνημα σε αυτόν και επίσης στην Federica Mogherini (η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) και τους είπα: «Σας παρακαλώ, δεν νομίζω ότι η θέση της Ελλάδα είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ελλάδα έχει μια διαφορετική κυβέρνηση τώρα. Από τώρα και στο εξής θα θέλαμε να μας το ζητάτε πριν λάβετε αποφάσεις. «Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος, πρέπει να υπάρχει διπλωματία. Λύσεις σε σημαντικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένας οικονομικός πόλεμος ως συνέχεια του πραγματικού πολέμου αποτελεί μια απελπιστική πολιτική. Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω ότι η σύναψη των συμφωνιών στο Μινσκ ήταν πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι κάθε βήμα πρέπει να γίνει για το καλό και την άμβλυνση των εντάσεων στην Ουκρανία. Η πρώτη φορά που συμμετείχα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που απευθυνόταν σε όλους τους εταίρους και συνομιλητές μας – τόσο σε πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών – είπα αυτά τα λόγια: «Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μου πείτε: πώς βλέπετε το μέλλον της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας στην Ευρώπη; Βλέπετε την αρχιτεκτονική με τη Ρωσία στο αντίθετο άκρο, ή με τη Ρωσία που εμπλέκεται στη διαδικασία του διαλόγου και της κατανόησης; «Απέτυχα να πάρω μια απάντηση από πολλούς. Ο τρόπος που το βλέπω εγώ… Η απάντηση είναι σαφής: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη Ρωσία».

Στην Ελλάδα διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές αυτό το έτος. Στη Ρωσία παρακολουθούν στενά τις εξελίξει επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα κοντινή. Το κόμμα σας έχει επιτύχει μια εξαιρετική επιτυχία. Έχετε σχεδόν το ήμισυ των εδρών στο κοινοβούλιο, αν και μόλις πριν από δέκα χρόνια το κόμμα σας έλαβε μόνο τρία τοις εκατό των ψήφων, αν δεν κάνω λάθος. Κύριε Πρωθυπουργέ, τι κατά τη γνώμη σας προσέλκυσε τους ψηφοφόρους απ ‘όλα; Τώρα, ότι έχετε πάρει τη θέση του πρωθυπουργού, πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει το γεγονός οι Έλληνες έχουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας; Και τι δηλώσεις και ποια τμήματα του προγράμματος του κόμματός σας ήταν πιο ελκυστικά για τους Έλληνες ψηφοφόρους;

«Αποδίδουμε την αυξανόμενη δύναμη του κόμματός μας στις συλλογικές προσπάθειες, αλλά και στον σημαντικό παράγοντα της δύσκολης κατάστασης που βρέθηκαν οι Έλληνες. Εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης που πρέπει να αποδοθεί στην πολιτική ελίτ. Έχουν επιφέρει μια φοβερή κρίση και τεράστια προβλήματα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ χρωστά πραγματικά τη θέση του στον κυβερνητικό συνασπισμό για την ειλικρίνεια των προθέσεών, στις προσπάθειές μας για να εκθέσουμε τα βαθύτερα αίτια και να διερευνήσουμε τρόπους για την εξάλειψη αυτών των αιτίων. Εμείς δεν είχαμε συνδέσεις με αυτή την ολιγαρχία, η οποία επέφερε την εν λόγω κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η οποία κατά τα έτη μνημονίων δεν έχει πληρώσει αυτό που της αναλογεί. Για να το πω με δυο λόγια, είμαστε καθαροί, δεν έχουμε συνδέσεις που μπορεί να μας δεσμεύουν. Είμαστε σίγουροι για τη δύναμη μας και είμαστε αποφασισμένοι να διεξάγουμε έντονες διαπραγματεύσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Συλλέξαμε ένα μεγάλο ποσοστό των ψήφων στις εκλογές. Εκείνη τη στιγμή λάβαμε κάτι που δεν είχε προηγούμενο στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι λάβαμε το 36 τοις εκατό των ψήφων, αυτές τις μέρες αυξήσαμε το ποσοστό και τις προσπάθειές μας για την προάσπιση των συμφερόντων μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε μια τέτοια δραματική κατάσταση για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Με τους ανθρώπους που μας στηρίζουν ήμαστε αποφασισμένοι προχωρήσουμε προς τα εμπρός χωρίς να κοιτάξουμε πίσω, να μείνουμε όρθιοι, και να μην αισθανθούμε τον φόβο μιας σύγκρουσης, αν χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και της χώρας».

Κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ δεν θα σας ρωτήσω γιατί επιλέξατε την πολιτική. Ξέρω ότι πίσω στο σχολείο ήσασταν ένας πολύ δραστήριος νεαρός άνδρας. Δραστήριος στο κίνημα της νεολαίας, στο κομμουνιστικό κίνημα της νεολαίας. Μια πολύ δραστήρια προσωπικότητα που μπήκε στην πολιτική σε πολύ νεαρή ηλικία και τώρα, στην ηλικία των 40 είναι ο νεότερος ποτέ πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Η όλη ζωή είναι ακόμα μπροστά και όχι μόνο η πολιτική… Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μυστικό για την πολύ γρήγορη ανάπτυξη στην πολιτική σας καριέρα; Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι μια χώρα με ένα ένδοξο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας στην πολιτική σίγουρα είχατε κάποια σημεία αναφοράς, ορισμένους ηγέτες που βλέπατε ως παραδείγματα προς μίμηση. Ποιος στην ιστορία της Ελλάδας είναι αυτός που επηρέασε τη δική σας πολιτική ζωή και καριέρα;

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα. Αλλά είναι αλήθεια ότι η ιστορία της χώρας μας συνδέεται άρρηκτα με μερικές πολύ σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες, ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της χώρας που μπορώ να αναφέρω βρίσκεται ο Ρήγας Φεραίος (ποιητής της Ελληνικής Επανάστασης και Εθνικός Ήρωας), ο οποίος κατάφερε να προσφέρει ένα εμπνευσμένο όνειρο της εθνικής απελευθέρωσης στους λαούς των Βαλκανίων. Ήταν ένας πρόδρομος της ελληνικής (εθνική απελευθέρωση) επανάστασης του 1821 και ένας απεσταλμένος του Ελληνικού Διαφωτισμού. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε μερικές άλλες σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετική περίοδο της ανάκαμψης της χώρας και της εξέγερσης του ελληνικού λαού, όταν η Ελλάδα έπαιξε έναν προοδευτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ήταν μια περίοδος της Εθνικής Αντίστασης. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εξέχουσες προσωπικότητες στην Εθνική Αντίσταση: Γενική Σαράφης (1890-1957, ένας από τους ηγέτες της Αντίστασης), Άρης Βελουχιώτης (1905-1945, ο διοικητής του ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού). Και στη σύγχρονη πολιτική ιστορία υπήρξαν δύο πολιτικοί σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο ένας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία μετά από επτά χρόνια δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974), και ο άλλος ήταν ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση μεγάλων κοινωνικών αλλαγών, που οι άνθρωποι στην Ελλάδα χρειάζονται τόσο πολύ. Αλλά πρέπει να σας πω ότι έχω ακόμα καλύτερη άποψη για τους άγνωστους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για χάρη των μεγάλων αξιών και μεγάλων ιδανικών. Τα ονόματά τους δεν πάνε κάτω στην ιστορία και υπάρχουν χιλιάδες. Προσηλωμένοι στη συμβολή τους για τον κοινό σκοπό. Αυτή είναι μια πολύ απτή κληρονομιά, και ελπίζω ότι θα είμαστε άξιοι συνεχιστές τους»

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ζητήσω να μου αποκαλύψετε ένα μυστικό; Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις αγαπημένες χώρες και προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες και ταξιδιώτες. Οι Ρώσοι έχουν γοητευτεί με πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος, που θα θέλατε να πάτε διακοπές; Δώστε μας μια υπόδειξη, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει για αναψυχή;

«Θα αναφέρω μόνο ένα μέρος, το οποίο, το ξέρω, αποτελεί έναν μεγάλο πόλο έλξης για τους Ρώσους τουρίστες. Μου αρέσει να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου στο νησί της Κρήτης. Εκεί βρίσκει κανείς μια ποικιλία από πράγματα: από τη θάλασσα, τα βουνά, πολύ όμορφα τοπία, εξαίσια τοπική κουζίνα, πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα και φιλόξενους ανθρώπους. Αλλά πρέπει να πω ότι μοναδικές περιοχές μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένας από τους σκοπούς της επίσκεψής μου (στη Μόσχα), θα είναι για να συζητήσουμε τρόπους για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. Οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι σε γενικές γραμμές, αλλά είναι δύο φορές φιλόξενοι για τους Ρώσους. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συνεισφέρει πολλά ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

Πιστεύω ότι πάρα πολλοί Ρώσοι σίγουρα θα πάνε στην Κρήτη για διακοπές μετά τη συμβουλή σας …

«Μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, επίσης. Για παράδειγμα, οι Κυκλάδες αποτελούν μια εξαιρετική τοποθεσία για διακοπές. Πιστεύω ότι πολλές νέες ευκαιρίες για την επέκταση των σχέσεων μας θα βγει στον τουριστικό κλάδο, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. Στη Ρωσία, θα έχω κάποιες πολύ σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο. Επίσης, θα αντιμετωπίσω ένα ακροατήριο φοιτητών σε ένα από τα κεντρικά πανεπιστήμια. Από αυτή την άποψη πιστεύω ότι οι ευκαιρίες για ανταλλαγές και συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης μεταξύ των ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων είναι μια σημαντική πτυχή για την ενίσχυση των αμοιβαίων σχέσεών μας. Κοινές ρίζες, κοινός αγώνας, κοινή πίστη και πολιτισμός. Η χώρα σας έχει μια πολύ πλούσια κουλτούρα, πράγματι. Και ο Ελληνικός αποτελεί το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε πολύ σημαντικές σχέσεις και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς αυτούς»

Και η τελευταία ερώτηση, κύριε Πρωθυπουργέ. Η Συνέντευξη μας πλησιάζει στο τέλος της και τη ζητάω πάντα από τον συνομιλητή μου: «Τι είναι η δύναμη;» Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχετε λάβει μια τέτοια υψηλή θέση. Πώς μπορείτε να βρείτε τη γεύση της εξουσίας στην αρχή της πρωθυπουργίας σας;

«Ειλικρινά, δεν την έχω δοκιμάσει αρκετά καλά ακόμα … (χαμόγελα …). Αυτό είναι το δωμάτιο γραφείο μου. Αυτά είναι τα τηλέφωνα μου. Όταν αρχίσουν να κουδουνίζουν, συνήθως έχω την αίσθηση ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί και ότι θα πρέπει να βρούμε μια λύση άμεσα. Πράγματι, έχω πάρει τη θέση του πρωθυπουργού σε πολύ νεαρή ηλικία. Όπως είπατε και εσείς, είμαι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, μια κρίσιμη στιγμή. Επιδιώκουμε να επιτύχουμε οφέλη για τη χώρα και τον λαό της σε πολύ δυσμενείς, ακραίες συνθήκες. Μέχρι στιγμής η γεύση της εξουσίας περιλαμβάνει επίπονες και επίμονες προσπάθειες, μεγάλο άγχος και πολλές ώρες που πρέπει να περάσουν στο χώρο εργασίας. Πιστεύω ότι, αν αποτύχουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, τότε πρωταρχικό μας μέλημα θα είναι να μην αισθανόμαστε την γεύση της εξουσίας, αλλά να την αλλάξουμε. Δεν θέλω να χτιστεί το προηγούμενο σύστημα της εξουσίας, που υπήρχε κάτω από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Χρειαζόμαστε δύναμη να το διανείμουμε μεταξύ του ελληνικού λαού. Είναι οι άνθρωποι που παράγουν ενέργεια. Σε αυτούς ανήκει η εξουσία και σε αυτούς θέλουμε να επιστραφεί’.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ: HELLASFORCE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου