expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Σωτήριος Σωτηρόπουλος,Τριάκοντα έξ ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά ληστών-Sotirios Sotiropoulos,Τhirty-six days of captivity and symbiosis with the bandits


Ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος (Πάτρα 1820 - Αθήνα, 6 Μαΐου 1898[1]) ήταν Έλληνας πολιτικός, πληρεξούσιος, βουλευτής, πολλές φορές υπουργός και πρωθυπουργός.

Βιογραφικά στοιχεία

Σπούδασε νομική πολιτεύτηκε και εκλέχθηκε πληρεξούσιος Τριφυλίας στην Εθνοσυνέλευση του 1863. Το 1864 διορίστηκε για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών. Διορίστηκε στην ίδια θέση στις κυβερνήσεις του 1865, του 1870, του 1876, του 1877 και του 1880. Τρία χρόνια αργότερα, σχημάτισε την κυβέρνηση του 1893 αλλά ανατράπηκε λίγους μήνες αργότερα επειδή η Βουλή απέσυρε την ψήφο εμπιστοσύνης της. Ο λόγος ήταν η σύναψη εξωτερικού δανείου με Άγγλο τραπεζίτη και δυσβάστακτους όρους σε μια ανέλπιστη προσπάθεια να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία.[2]
Ο Σωτηρόπουλος είχε απαχθεί από τον Λήσταρχο Λαφαζάνη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και απελευθερώθηκε ύστερα από καταβολή λύτρων. Ύστερα από αυτή την εμπειρία έγραψε το βιβλίο, «Τριάκοντα μιας ημερών αιχμαλωσίας μου».
Πέθανε στην Αθήνα από συγκοπή καρδιάς, ενώ κοιμόταν, το Μάιο του 1898[1].

(via) 

H απαγωγή του Τριφύλιου πρώην Πρωθυπουργού Σωτήριος Σωτηρόπουλος, που έγινε πριν 150 χρόνια, το 1866 στον Αγρίλη Φιλιατρών.

 Αυτοί που τον απήγαγαν  ήταν οι ληστές  Λαφαζάνης και Μπουγάς μαζί με συνεργούς τους.

Τον συνέλαβαν στην περιοχή Αγρίλι Τριφυλίας στις 28 Ιουλίου 1866 μέσα στο κτήμα του 150 στρεμμάτων που καλλιεργούσε. Ήταν τότε βουλευτής είχε ήδη διατελέσει υπουργός Οικονομικών. Παρέμεινε αιχμάλωτος επί 36 ημέρες και απελευθερώθηκε με την καταβολή λύτρων 80.000 δραχμών, που ήταν ποσό υπέρογκο για την εποχή εκείνη.

Μόλις τον άφησαν εξέδωσε το βιβλίο «Τριάκοντα έξ ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά ληστών». 

  Ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος , (1831-1898) είχε σπουδάσει Νομικά και είχε ασκήσει Δικηγορία στην Αθήνα. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1831, αλλά λόγω του γάμου και της στενής σχέσης που απέκτησε με την πατρίδα της συζύγου του,που ήταν Φιλιατρινιά, πολιτεύθηκε στην Τριφυλία. Αναδείχτηκε μέγας Πολιτικός .

  Εξελέγη το 1863 πληρεξούσιος Τριφυλίας στη Β΄ Εθνική Συνέλευση. Στη συνέχεια, εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Τριφυλίας και Μεσσηνίας  για περίπου  27 χρόνια! Έγινε πολλές φορές Υπουργός Οικονομικών,δύο φορές Πρόεδρος της βουλής,και για 6 μήνες Πρωθυπουργός!

   Το Μάιο του 1893 ανέλαβε την πρωθυπουργία  της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών. Επί της πρωθυπουργίας του έγιναν τα εγκαίνια της Διώρυγας της Κορίνθου . Η κυβέρνησή του ανετράπη τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.

  Έγινε πρωθυπουργός 27 χρόνια μετά την απαγωγή του!

  Στα Φιλιατρά έχουν δώσει το όνομά του σε κεντρικό δρόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου