expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών



Απλοποίησε την ζωή σου και ενίσχυσε την υγεία σου με αυτές τις βασικές τροφές, που πραγματικά μπορούν να κάνουν την διαφορά. Μπορείς να φας μούρα goji, να φτιάξεις smoothies από χυμό noni και να γεμίσεις τα ράφια σου με αντιοξειδωτικά. Αλλά, αν ψάχνεις για το τι πραγματικά βοηθάει στην βελτίωση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών η καλύτερη προσέγγιση είναι να επικεντρωθείς στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά στοιχεία ικανά για την καταπολέμηση ασθενειών.
Τα βασικά τρόφιμα που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, είναι αυτά στα οποία πρέπει να δίνουμε έμφαση”,
λέει ο Steven Pratt, συγγραφέας του “Superfoods Healthstyle”. “Για παράδειγμα, τα βατόμουρα, το μπρόκολο και οι ντομάτες έχουν ένα μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και μελετών που αποδεικνύουν τα οφέλη τους στην υγεία. Τα τρόφιμα αυτά είναι εύκολα και άμεσα διαθέσιμα, φθηνά και έχουν και άλλα οφέλη, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η χρήση τους γίνεται εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες ή τοξικότητα. Δεν πρόκειται να δεις ένα πρωτοσέλιδο ότι τα βατόμουρα κάνουν κακό στην υγεία”.
Καμία από τις παρακάτω τροφές δεν πρόκειται να σε εκπλήξει, αλλά μπορεί να σε εμπνεύσει και να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλά για τα τρόφιμα που τρως.
1) Μπρόκολο
Είναι πραγματικότητα: πολύ λίγα τρόφιμα βοηθούν τόσο πολύ όσο το μπρόκολο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε Σουλφοραφάμη, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του πνεύμονα, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. ”Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του βοηθάνε στην αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον”, αναφέρει ο Patt. “Επίσης, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και όπως γνωρίζουμε, ένας σημαντικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου ασθένειας είναι να μειώσουμε τις φλεγμονές”.
Πώς να το φας: Σοτάρεις το μπρόκολο μαζί με κρεμμυδάκια και κουκουνάρια και τα περιχύνουμε χυμό λεμονιού. Ή μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στον ατμό και να τα συνδυάσουμε με μια σάλτσα από μουστάρδα και μέλι.
2) Κολοκύθι
Δεν είναι απλά για να φτιάχνεις πίτες. Το κολοκύθι είναι μια από τις καλύτερες πηγές καροτονοειδών και αντιοξειδωτικών ουσιών, που μειώνουν τους κινδύνους για καρκίνο. Όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και άλλα πορτοκαλο-κόκκινα λαχανικά, το κολοκύθι είναι και αυτό πλούσιο σε Β-Καροτίνη. Το κολοκύθι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε Α-Καροτίνη, ένα ισχυρό μέλος της οικογένειας των καροτονοειδών, που βοηθάει στην πρόληψη του καταρράκτη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς να το φας: Σέρβιρε ζεστό πουρέ κολοκύθας και σιρόπι σφένδαμου. Φτιάξε μια απλή σούπα κολοκύθας μαζί με πουρέ και λαχανικά ή ζωμό κοτόπουλου, κρεμμύδια, μαύρα φασόλια και κύμινο.
3) Βατόμουρα
Αρωματικά και γλυκά, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώσεις που βοηθούν στην προστασία στης καρδιάς και μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες του βατόμουρου προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το αλτσχάιμερ και το πάρκινσον και μπορεί να επιβραδύνει, ακόμα και να αναστείλει την απώλεια μνήμης λόγο μεγάλης ηλικίας.
Πώς να τα φας: Μπορείς να συνδυάσεις φρέσκα βατόμουρα μαζί με φύλλα σπανακιού, καρύδι, κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και ελαιόλαδο. Ή μαζί με φέτες μάνγκο και λίγο χυμό λάιμ.
4) Ψάρι
Κάνει πολύ καλό για την πρόληψη των καρδιακών νόσων. Ο σολομός και τα άλλα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος, είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Επίσης, μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά το ήμισυ. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά, ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς επίσης μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και κάποιων ψυχικών διαταραχών.
Πώς να το φας: Συνδύασε το μαζί με σπανάκι και σολομό, ντομάτες και μαύρες ελιές. Ή με ψιλοκομμένο μαγειρεμένο σολομό με κάπαρη, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και κρακεράκια.
5) Σπανάκι
Ενίσχυσε την όραση σου και προστατεύσου από τον καρκίνο τρώγοντας σπανάκι, μια από τις πλουσιότερες πηγές σε Αντιοξειδωτική Λουτεΐνη. Η Λουτεΐνη βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφυλισμού των κυττάρων. Είναι επίσης πλούσιο σε Β-Καροτίνη.
Άλλες τροφές πλούσιες σε Λουτεΐνη είναι το σγουρό λάχανο και τα σέσκουλα.
Πώς να το φας: Σοτάρουμε το σπανάκι μαζί με ψιλοκομμένες ντομάτες, σκόρδο, κόκκινο πιπέρι και ελαιόλαδο. Μπορείς επίσης να το μαγειρέψεις στον ατμό και να το συνδυάσεις με σησαμέλαιο και σουσάμι.
6) Ντομάτες
Άλλος ένας λόγος για να τρως πίτσα… Οι ντομάτες είναι γεμάτες με Λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και των πνευμόνων. Βοηθάει επίσης στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το Λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, όταν οι ντομάτες είναι μαγειρεμένες με ελαιόλαδο. Σε μια μελέτη, ο συνδυασμός ντομάτας και μπρόκολου ήταν πιο αποτελεσματικό στην επιβράδυνση ενός όγκου από ότι η κατανάλωση ντομάτας ή μπρόκολου ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου