expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τούρκικο παζάρι – Γέμισαν με δώρα την Άγκυρα με αντάλλαγμα μόνο υποσχέσεις


Τρίβουν τα χέρια τους στην Άγκυρα από τα τεράστια οφέλη που απεκόμισε η Τουρκία μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (η Τουρκία υπέβαλε αίτηση ένταξης το 1987 και οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005) και μετά από μακρά περίοδο «ψυχρών σχέσεων» με τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέρχεται στην πρωτεύουσα της Ευρώπης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα, όχι ως ικέτης, αλλά ως αποδέκτης αιτημάτων.

Ο ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Έσεν-Ντούισμπουργκ Χανς Γιούργκεν Αξτ, μιλώντας στην Deutsche Welle, σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου αισθάνεται αναβαθμισμένος, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι παρακαλούν τον ίδιον και την Τουρκία να τους βοηθήσει. Αυτό συνεπάγεται μία αναβάθμιση της διεθνούς και κυρίως της ευρωπαϊκής θέσης της Τουρκίας» (Newsbeast, 02-12-2015).
Και ενώ πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν απέκλειαν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω κυπριακής αντίστασης», τελικά οι ηγέτες της Ευρώπης έδωσαν εκ νέου (και πάλιν με τη συγκατάθεση των θυμάτων) γη και ύδωρ στο θύτη. Εισπράττοντας και πάλιν, μόνο υποσχέσεις, που πολύ δύσκολα θα τηρηθούν από την υψηλή πύλη του αλαζόνα και αφηνιασμένου νεοσουλτάνου, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία η οποία απαίτησε και πήρε τελικά έξι μεγάλα ανταλλάγματα-λάφυρα: ήτοι, άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 17 για την «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική» (το μπλοκάρει μονομερώς η Γαλλία), δέσμευση της Κομισιόν (πρόθεση που απαιτεί επικύρωση) για άμεση ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής εργασίας για άνοιγμα αριθμού κεφαλαίων (μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 εξασκώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας η Κυπριακή Δημοκρατία), θεσμοθέτηση δύο Συνόδων Κορυφής με την Ε.Ε. (δεν ισχύει για κανένα άλλο υποψήφιο κράτος!), πρώτη δόση ύψους 3 δις ευρώ επιπρόσθετων πόρων για το Προσφυγικό (τίποτε δεν κάνει η Τουρκία χωρίς το ανάλογο κατά περίπτωση μπαξίσι), άρση των απαιτήσεων θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σέγκεν και έναρξη προπαρασκευαστικών βημάτων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Όλα αυτά την ώρα που η Άγκυρα εξακολουθεί να μην εφαρμόζει πλήρως την υφιστάμενη τελωνειακή της σύνδεση με την Ε.Ε. λόγω δυσμενών διακρίσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας (κλειστά λιμάνια, αεροδρόμια, κ.τλ). Κάτι για το οποίο δεν γίνεται αναφορά πουθενά στο τελικό κείμενο της Συνόδου!
Για «ιστορική μέρα» και νέα αρχή στις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου: «η Σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας δεν αφορά μόνο την προσφυγική κρίση. Είναι μια ιστορική μέρα στην ενταξιακή διαδικασία …», είπε, ευχαριστώντας όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για αυτή τη νέα αρχή. Ωστόσο, στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το κακό εαυτό του και σύμφωνα πάντα με την προσφιλή τακτική της Άγκυρας, μας έψαλε το γνωστό «τροπάριο» που οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν μονότονα ύστερα από κάθε Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία κατά την πάγια τακτική της, αφού πρώτα εξασφαλίσει τις γενναιόδωρες προσφορές της Ευρώπης (και με τη συγκατάθεση Κύπρου και Ελλάδας), στη συνέχεια φροντίζει να μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά, ότι δεν αναγνωρίζει όλη την Ευρώπη! Δεν αναγνωρίζει δηλαδή ένα κράτος (την Κυπριακή Δημοκρατία) πλήρες μέλος της Ε.Ε., χωρίς την ψήφο της οποίας δεν θα μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση για τα γενναία δώρα που παίρνει και για την ενταξιακή της πορεία!
Και οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έχουν τέλος: 48 ώρες μετά το «αστείο» του Αλέξη Τσίπρα ότι «οι Έλληνες πιλότοι ευτυχώς δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι Τούρκοι απέναντι στους Ρώσους», η Άγκυρα προκάλεσε τη σοβαρότερη εδώ και αρκετά χρόνια πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο. Όταν σχηματισμός έξι οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, πέταξαν πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά: Τους Φούρνους, το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι! Η πτήση των τουρκικών μαχητικών εντός του χώρου ευθύνης της Αθήνας (FIR Αθηνών) και στη συνέχεια εντός του εθνικού εναέριου χώρου μαζί με τις επιθετικές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά διήρκεσαν ακριβώς 29 λεπτά! Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών δεν κατατρίφθηκε (αυτό είναι προνόμιο μόνο του Ερντογάν), αλλά αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια ελληνική πρακτική.
Και μετά το ταξίδι του πασά Νταβούτογλου στην Ευρώπη ακολούθησε η παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, όπου είχε σειρά επαφών με την ηγεσία και τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους … η τουρκική ηγεσία έχει πραγματικά ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας!
Υ.Γ.: Αλήθεια τι έχει να απαντήσει ο πρόεδρος Ομπάμα σχετικά με το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τον εθνικό χώρο της; Και μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τις τουρκικές προκλήσεις χωρίς να υπάρχει ελληνική απάντηση; Δεν θα ήταν σοφό ασφαλώς να υπάρξει επικίνδυνη εμπλοκή. Ωστόσο το σταμνί πάει πολλές φορές στην βρύση .. όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας .. Καταλαβαίνετε ..
via

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου