expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

OLIVE OIL: OUR LAND’S OWN MEDICINE CLINICAL STUDY IN THE USA PROVES GREEK QUALITY OLIVE OIL’S SIGNIFICANCE FOR HEALTH/ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (GR/EN)


Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν την  Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια* και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη"
και την εταιρεία Gaea. Στα πλαίσια της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύσταση τους επιβεβαιώθηκε από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή στους ανθρώπους που έγινε για πρώτη φορά έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η "φαρμακευτική" του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα. Αυτή η ένωση είναι γνωστό ότι αναστέλλει το ίδιο ένζυμο που επίσης αναστέλλεται από την ασπιρίνη, την ιβουπροφένη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), και σε αυτή τη δράση στηρίζεται η καθημερινή χρήση της «παιδικής» ασπιρίνης για τη μείωση του καρδιαγγειακών κινδύνων. Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο αλλά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Η συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων είναι ένα ευαίσθητο μέτρο της επίδρασης της χαμηλής δόσης ασπιρίνης και χρησιμοποιήθηκε σαν μοντέλο μελέτης της ελαιοκανθάλης ως προς την ικανότητα της να προστατεύει από τη δημιουργία βρόμβων και επομένως από τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών.

Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Σε αυτή τη έρευνα, μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες. Εννέα άνδρες φυσιολογικού βάρους εντάχθηκαν στη μελέτη και κατανάλωσαν τα τρία ελαιόλαδα με τυχαία σειρά σε απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ του κάθε ελαιολάδου και ο αντίκτυπος στη λειτουργία των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε 2 ώρες μετά τη λήψη των ελαίων. Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και τη σχετική ένωση ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ενδιαφέρον ότι, από τα 9 άτομα που μελετήθηκαν, 4 παρουσίασαν ισχυρή απόκριση στο χρονικό σημείο 2 ωρών παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης, ενώ τα άλλα 5 άτομα έδειξαν μικρή ή και καθόλου ανταπόκριση.

Συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς ότι τα έλαια πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να δείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα ΜΣΑΦ φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίηση τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία.

«Η Gaea συγχρηματοδότησε την διεθνή κλινική έρευνα στις ΗΠΑ με γνώμονα το όραμα μας που είναι η προώθηση του γαστρονομικού μας πολιτισμού σε όλα τα μέρη της γης, με σεβασμό στις αξίες της καινοτομίας και της ευζωίας των καταναλωτών μας, που επιτυγχάνεται μέσω μιας νόστιμης διατροφής που παράλληλα λειτούργει σαν προληπτική ιατρική.

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την πεποίθηση μας, ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συναρτάται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Ακόμα πιο σημαντική η ανακάλυψη ότι ένα υψηλής ποιότητας Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικη - όπως το ΠΟΠ Καλαμάτας, το ΠΟΠ Σητείας αλλά και αυτό από την Κρίτσα - της Gaea, όντας περισσότερο πλούσιο σε σχέση με άλλες ποικιλίας ελιάς στην Μεσόγειο στην φυσική αντιοξειδωτική - αντιφλεγμονώδη ουσία ελαιοκανθάλη, προσφέρει, έκτος από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση, αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Gaea.

Ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την παγκόσμια καλή φήμη του Μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου. Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα».

«Η πρωτοπόρα αυτή μελέτη έδειξε πολύ σημαντικά ευρήματα και ανοίγει το δρόμο για την διενέργεια νέας εκτενέστερης μελέτης σε μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι παράγοντες που καθιστούν ένα ελαιόλαδο να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Το ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό τρόφιμο και η ελληνική επιστημονική κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί και να υποστηρίξει την έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ποιοτικού ελαιολάδου» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης που συντόνισε τη μελέτη.

«Νέα εργαλεία όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις» δήλωσε η Δρ. Ελένη Μέλλιου υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Tο Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη" και η Gaea συνεχίζουν να πρωτοπορούν, να καινοτομούν και να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα του ελαιολάδου με στόχο την ανάδειξη της θρεπτικής αξίας του Ελληνικού ελαιολάδου, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια και την αναγνώριση της αξίας του προϊόντος και την εμπιστοσύνη προς αυτό στο εξωτερικό.

* H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον διευθυντή του κέντρου ελιάς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dan Flynn και υλοποιήθηκε από τους Roberta R. Holt , Karan Agrawal, Selina Wang, Theresa Pedersen, Eleni Melliou, Prokopios Magiatis, John W. Newman.


Πηγή:
http://www.cvf.gr ΕΝ

OLIVE OIL: OUR LAND’S OWN MEDICINE CLINICAL STUDY IN THE USA PROVES GREEK QUALITY OLIVE OIL’S SIGNIFICANCE FOR HEALTH


A special event took place on Tuesday, November 3, 2015, where the results of the clinical study on the beneficial properties of olive oil on health were presented. The study was carried out at UC Davis’ Department of Nutrition* and the Human Nutrition Research Center of the USDA, and was funded by the “Captain Vassilis” Foundation and the company Gaea. Part of the study comprised the tasting of olive oil varieties that were selected after the analysis of hundreds of samples by the Faculty of Pharmacy of the University of Athens; the varieties’ composition was verified by the UC Davies Olive Center. Trials on people, which took place for the first time, showed that quality Greek extra virgin olive oil, rich in oleocanthal, can protect the cardiovascular system.

Extra virgin olive oil contains a wide array of natural ingredients, whose concentration varies greatly between each olive variety. It has been proven that many of those chemical compounds have antioxidant and anti-inflammatory properties. While the term “total phenols” is generally used to denote a variety’s antioxidant capacity, its “medicinal” properties may be a result of specific chemical compounds. One example is the substance called oleocanthal, which is associated with the spicy aftertaste of some fresh and high-quality olive oil varieties. It is known that this compound inhibits the effect of the enzyme that is also inhibited by aspirin, ibuprofen, and other nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAID), and this is the reason behind the daily use of “children’s” aspirin to lower the risk of cardiovascular disease. In reality, oleocanthal is considered to be a natural NSAID, its effect, however, had only been proven in the laboratory, and not on people, until now. Platelet aggregation is a sensitive means of gauging the effect of a low aspirine dosage, and was used as a model in the study of oleocanthal regarding its capacity to prevent the formation of blood clots, which lead to heart attacks and strokes.

The olive oils that were tasted were selected on the criterion of having the same concentration of total phenols, but a different ratio of active oleocanthal and oleacein. More specifically, the olive oils selected were the following: one high in oleocanthal, from a variety of Koroni from the area of Kalamata PDO, one from an Arbequina variety high in oleacein, and a tester olive oil that was extra virgin, with an equal content in total phenols, but containing no oleocanthal or oleacein.

The study focused on whether the consumption of 40 ml (three spoonfuls) of each olive oil – of a different composition – can inhibit platelet aggregation in healthy men. The nine men who took part in the study – who were of normal weight – consumed the three olive oils in a random order, leaving a week between each trial; the effect on platelet function was assessed 2 hours after olive oil consumption. The oils that were rich in oleocanthal and oleacein were found to significantly inhibit platelet aggregation, while the olive oil that didn’t include the substances, but had an equivalent total phenol content (mainly in the form of free tyrosol), failed to produce the same effect. It is interesting to note that of the nine people studied, four had a strong reaction within the 2-hour framework, similar to the medicinal properties of ibuprofen; the other five showed little or no reaction.

Comparatively, the best results came from the Greek extra virgin olive oil of the Koroneiki variety. This study clearly proves that the varieties rich in natural anti-inflammatory substances may have an effect on people that is equivalent to that of the NSAID, and that there is a wide array of reactions from person to person, which requires further investigation. Therefore, as with people, all extra virgin olive oils aren’t the same, and the “total phenols” criterion is no longer enough to prove their differentiation; moreover, a parallel relationship arises between olive oil quality and its effect on health.

“Gaea has co-funded the international clinical study in the USA, guided by our vision, which is to promote our culinary tradition to the whole world, with respect to the values of innovation and our consumers’ longevity, which is achieved through a delicious diet that at the same time acts as preventive medicine. The results justify our belief that the quality of extra virgin olive oil is directly proportionate to its health benefits. Even more significant is the discovery that a high-quality Greek extra virgin olive oil derived from the Koroneiki variety – such as the Kalamata PDO, the Sitia PDO, and that of Kritsa – by Gaea, which is richer, compared to other Mediterranean olive varieties, in the natural antioxidant and anti-inflammatory substance oleocanthal, not only has an amazing flavor, but it also effectively protects against blood clots, and cardiovascular disease in general,” said Mr. Kefalogiannis, CEO of Gaea.

Mr. Xenophon Kappas, Director of the “Captain Vassilis” Foundation, said: “We are very pleased that the results of this study corroborate scientifically the good name of the Messinian, and in general quality Greek olive oil, across the whole world. Quality is a unique opportunity for Greek olive oil, and must be supported by all institutions in Greece.”

“This innovative study yielded very significant findings, paving the way to a new, more extensive study on a larger group of the population, in order to investigate in depth the factors that give a particular olive oil its medicinal properties. Olive oil isn’t just a type of food, and the Greek scientific community must realize and support the research on quality olive oil’s medicinal properties,” said assistant professor Prokopios Magiatis, who coordinated the study.

“New tools, such as the NMR method, or the Aristoleo method, which have been developed at the University of Athens, can measure with exactness the oleocanthal and oleacein content of an olive oil, and are especially useful in distinguishing the quality olive oils that have the strongest protective effect on our health,” said Dr. Eleni Melliou, who was responsible for the collaboration between the University of Athens and the UC Davies Olive Center.

The “Captain Vassilis” Foundation and Gaea continue to innovate, break ground, and invest in the research and developments in the olive oil sector, aiming to promote Greek olive oil’s nutritional value, thus increasing outreach and achieving the recognition of the product’s value and credibility abroad.

* The research was organized in collaboration with the Executive Director of the UC Davies Olive Center, Dan Flynn, and was carried out by Roberta R. Holt, Karan Agrawal, Selina Wang, Theresa Pedersen, Eleni Melliou, Prokopios Magiatis, and John W. Newman.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου