expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

US Open - Εύα Ασδεράκη: Ελληνίδα διαιτητής που έγραψε ιστορία




To όνομα της είναι Ευά Ασδεράκη και τα ξημερώματα της Δευτέρας έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο παγκόσμιο τένις αφού έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε τελικό US open.
Η Ελληνίδα διαιτητής έγινε η πρώτη γυναίκα chair umpire στον τελικό του US Open, του τελευταίου Grand Slam της σεζόν, ανάμεσα στον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Ρότζερ Φέντερερ.


Η Ασδεράκη δεν κατάφερε μόνο να γράψει ιστορία, αλλά ήταν και αλάνθαστη στον συναρπαστικό τελικό που τελείωσε με νικητή τον Σέρβο (3-1 σετ), παρόλο που χρειάστηκε να παρέμβει πολλές φορές.

Δεν διστάζει άλλωστε να τα... βάζει με μεγάλα ονόματα, το είχε κάνει το 2011 όταν... είχε βάλει στη θέση της η Σερένα Γουίλιαμς κατά τη διάρκεια του τελικού του US Open κόντρα στην Σαμάνθα Στόσουρ.



Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1982 στη Χαλκίδα και σε ηλικία μόλις έξι ετών μπήκε στη ζωή της ο αθλητισμός. Ξεκίνησε με ρυθμική γυμναστική από τον Ευβοϊκό ΓΑΣ αλλά σε ηλικία 11 ετών την κέρδισε το τένις. Με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χαλκίδας έφτασε μέχρι την 8αδα της πανελλήνιες κατάταξης, σε ηλικία 16 ετών.

Φωτογραφία Facebook / Tennis Now
Φωτογραφία Facebook / Tennis Now

Όταν σε ένα τουρνουά στις εγκαταστάσεις του Ομίλου η νεαρή Εύα χρειάστηκε να βοηθήσει ως επόπτης γραμμών, ξεκίνησε και η πορεία της στη διαιτησία. Πήρε το πρώτο της σήμα μετά από ένα σεμινάριο της ITF στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να διαιτητεύει αγώνες στην Ελλάδα.

Το 2000 πήγε σε σχολή διαιτησίας στο Λουξεμβούργο και πήρε το πρώτο της διεθνές σήμα (white), με το οποίο και άρχισε την διεθνή της καριέρα. Το 2002 πήρε το bronze σήμα, το 2005 silver και το 2008 το gold.

Το πρώτο επαγγελματικό ματς όπου ήταν διαιτητής ήταν στο πλαίσιο ενός τουρνουά 10.000 δολαρίων στην Αθήνα. Μάλιστα, η μια από τις κοπέλες που έπαιζαν ήταν παλιότερα αντίπαλός της και όπως έχει πει σε συνέντευξή της αυτό την άγχωσε αρκετά.


Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Της αρέσει, έχει πει, που ταξιδεύει πολύ αλλά το να είναι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους της, χάνοντας τα γενέθλιά τους, τις γιορτές τους και στιγμές μαζί τους, της είναι δύσκολο. Περνάει άλλωστε 20-25 εβδομάδες σε ταξίδια και τουρνουά. "Το να μην είμαι εκεί αν συμβεί κάτι κακό, είναι η μεγαλύτερη έννοια μου", έχει δηλώσει.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Απολαμβάνει τα τουρνουά στη Ντόχα και το Ντουμπάι και θεωρεί ως highlight της καριέρας της τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Διαιτήτευσε τελικό Grand Slam το 2011 και τελικό Wimbledon το 2013.

Παντρεύτηκε το 2012 με τον Πολ Μουρ και μένει μόνιμα στην Αγγλία. 




(via) 
Source:
tennistv.com, www.tennisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου